Dostupni linkovi

Martijev izveštaj može štetiti i kosovskoj ekonomiji


Priština
Priština

Kosovski Klub za spoljnu politiku ocenio je da zbog narušene slike Kosova u svetu nakon izveštaja Dik Martija, mogu doći u pitanje strane investicije kao i ekonomski razvoj zemlje.

Klub je pozvao buduću Vladu da promeni pristup prema stranim investitorima i međunarodnim finansijskim organizacijama.

Kako bi Kosovo popravilo imidž u svetu i neutralisalo loše efekte Martijevog izveštaja, potrebno je da ima kompetentnu i kredibilnu Vladu, kažu predstavnici ovog foruma.

U toku poslednjih deset godina kosovskim institucijama nedostajala strategija za promociju stranih investicija, tvrde u Klubu za spoljnu politiku.


U njihovom poslednjem izveštaju “Korumpirana vlada ili strane investicije”, oni ocenjuju da je u toku poslednjih deset godina kosovskim institucijama nedostajala strategija za promociju stranih investicija, a nakon objave izveštaja Dik Martija, ekonomska kriza u zemlji, kako kažu, još više je produbljena.

Izvršni direktor Kluba za vanjsku politiku, Yll Hoxha, naglasio je da je od velikog značaja da kosovske vlasti promene pristup i ponašanje prema stranim investicijama.

Sa takvom slikom, Kosovo rizikuje proces stvaranja države, a unutar toga ono takođe osporava i političke dimenzije, odnosno, povlačenje stranih investicija koje su neophodne za ekonomiju Kosova”, kazao je Hoxha.

Kompenzacija budžetskog deficita


On je upozorio da će, zbog koraka koje je Vlada Kosova poduzela do sada u oblasti ekonomije, buduća vlada biti primorana da iskoristi lokalna sredstva kako bi kompenzirala budžetski deficit koji je nastao zbog kapitalnih investicija kao što je autoput Vermica-Merdare, ali i zbog povećamja budžeta.

Hoxha je naglasio da Vlada Kosova mora pažljivo da tretira lokalna sredstva i da poduzme adekvatne korake u vezi privatizacije Pošte, te koncesije energetskih resura kao i turištičkih resursa na Brezovici.

Da bi privukli interes stranih investitora tokom ovih procesa, potrebno je da im se ponudi ubrzana procedura za investicije, ocjenjuje ekonomski ekspert Berat Rukiqi.


Da bi privukli interes stranih investitora tokom ovih procesa, potrebno je da im se ponudi ubrzana procedura za investicije, ocjenjuje ekonomski ekspert Berat Rukiqi.


Pristup treba da bude sledeći: transparentan, odluke trebaju biti donete brzo, bez stvaranja dodatnih procedura koje bi zasmetale proces, i istovremeno, to treba biti prioritet za Vladu tokom ove godine”, navodi on.


A što se tiče vladinih prioriteta, prema predstavnicima Vlade u ostavci, za sada je to povećanje plata radnika. Prošlog meseca taj plan ipak nije uspeo zbog nesporazuma između Vlade i MMF.

Hoxha je naveo posledice koje mogu izazvati dalje ekonomsko pogoršanja odnosa između Kosova i međunarodnih finansijskih mehanizama.


“Sa istom tvrdoglavošću u vezi budžeta koji prevazilazi kapacitete, Kosovo rizikuje odnose sa Međunarodnim monetarnim fondom, sa Svetskom bankom i Evropskom komisijom, što podrazumeva gubitak velikih mogućih fondova koji u budžet Kosova pristižu kao donacija”,
kazao je on.

XS
SM
MD
LG