Dostupni linkovi

Kosovske vlasti garantuju bezbednost na ustoličenju patrijarha


Patrijarh Irinej, avgust 2010
Patrijarh Irinej, avgust 2010
Uoči ustoličenja patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji u nedelju 3. oktobra, Vlada Kosova poručuje da će se preduzeti sve potrebne mere kako bi ova verska manifestacija prošla na najbolji mogući način.

Vlada Kosova je u prošlosti u nekoliko navrata odbijala zahteve srpskih zvaničnika da borave na Kosovu, uglavnom kada su bile u pitanju političke posete.

Zamenik premijera Hajredin Kuci najavio je da će Vlada Kosova ovog puta biti fleksibilna kada je u pitanju poseta zvaničnika, zato što je u pitanju događaj verskog karaktera. U razgovorima kosovskih i srbijanskih vlasti o tome posreduje grčki ambasador na Kosovu.

„Obezbeđenje će biti od strane Kosovske policije, u koordinaciji sa EULEX-om i KFOR-om. U razgovorima smo i sa Vladom Srbije preko grčkog ambasadora kod nas o mogućoj poseti nekog visokog zvaničnika Srbije na Kosovu. Bićemo fleksibilni kada su u pitanju posete verskog karaktera", kazao je Kuci.

„Mi ćemo za obične građane biti obazrivi, oni će biti u mogućnosti da, na osnovu predviđenih kontrola i procedura, dođu u našu zemlju. Naravno, ponudićemo im potrebnu bezbednost i mogućnost da se slobodno kreću i obave verske obrede“, naveo je Kuci.

Zahtevi iz Beograda prosleđeni Prištini


On nije hteo da precizira ko će od strane srpskih zvaničnika biti prisutan ceremoniji ustoličenja patrijarha, ali je naglasio da su svi detalji poznati i da se sve razmatra u koordinaciji sa domaćim i međunarodnim institucijama na Kosovu.

Iz Međunarodne civilne kancelarije kažu da je bilo zahteva od strane srpskih zvaničnika da prisustvuju ustoličenju. Ti zahtevi su zatim prosleđeni Vladi Kosova.

I porparol KFOR-a Hans-Dieter Wichter izjavio je da je sve spremno što se tiče obezbeđivanja Pećke patrijaršije u nedelju.

"Organizacija i mere bezbednosti su na visokom nivou. Radimo zajedno sa EULEX-om i kosovskom policijom na jednoj strani, i sa Srpskom pravoslavnom crkvom i političkim vlastima na drugoj. Smatram da smo dobro spremni. Razgovori su i dalje u toku. Konačne mere tek se trebaju preduzeti. Ali mislim da je za ovaj veoma važan događaj za crkvu sve spremno. Očekujemo da će sve proći u miru, u okviru ceremonije, uz sve preduzete mere po pitanju bezbednosti", kazao je Wichter.

Ustoličenje patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji trebalo je da se održi aprila meseca, međutim, ono je bilo odloženo od strane SPC. Ovo je inače prva takva ceremonija da će se desiti na Kosovu od proglašenja nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG