Dostupni linkovi

Prikupljanje glasova za nepoverenje Vladi


Zgrada Skupštine Kosova, arhiv
Zgrada Skupštine Kosova, arhiv
U Skupštini Kosova u toku je prikupljanje potpisa kako bi se izglasalo nepoverenje Vlade premijera Hashima Thaqija.

Inicijativu za glasanje nepoverenja Vladi poduzela je opoziciona stranka Alijansa za novo Kosovo, nakon što se Demokratski savez Kosova povukao iz vladajuće koalicije.

Da bi se predlog izglasavanja nepoverenja vlade izglasao, potrebno je da se sakupe 40 potpisa poslanika Skupštine Kosova. Prema poslednjim informacijama, predlog su potpisali ukupno 33 poslanika.

Po rečima poslanika iz Alijanse za novo Kosovo, Ibrahima Makollija, kada se prikupi 40 potpisa, predlog će biti predat predsedništvu Skupštine, nakon čega će se unutar dva do pet dana sazvati glasanje o nepoverenju Vladi.

Izglasavanje nepoverenja Vladi raspušta Skupštinu i zadužuje vršioca dužnosti predsednika Kosova, Jakupa Krasniqija, da raspiše vanredne parlamentarne izbore, koji bi se održali u decembru. Time bi se dileme o vanrednim ili prevremenim izborima u februaru privele kraju.

U vezi sa tim, predsednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi, izjavio je u utorak tokom konferencije za novinare da će ispoštovati svaku donetu odluku Skupštine Kosova, kao i odluke poslanika iz redova njegove partije.

“Ja ću ispoštovati svaku odluku Skupštine Republike Kosova, i moje odluke će biti u skladu sa odlukama iz Skupštine Kosova. To sve zavisi od poslanika a ja ću ispoštovati i prihvatiti njihove odluke“
, kazao je Thaci.
.
Vanredne izbore je svo ovo vreme podržavala Thacijeva Demokratska partija Kosova, gledajući na izbore kao na jedini izlaz iz trenutno institucionalne krize.

Dok je predsednik Demokratskog saveza Kosova Fatmir Sejdiu izjavio da je njegova partija spremna za kakvu god opciju.

“Svi ustavni putevi su razumni. Poslanici Parlamenta Kosova to imaju u vidu. DSK će izaći sa svojim stavom kada to bude bilo potrebno. Danas nemamo šta drugo da kažemo, to je pitanje ljudi da deluju”
, rekao je Sejdiu.
XS
SM
MD
LG