Dostupni linkovi

Srpski poslanici zalagaće se za bolji život Srba


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Srpsku zajednicu na Kosovu će u budućem sazivu Skupštine predstavljati 13 poslanika, što je za tri mandata više od prošlog, a srpska zajednica će imati više predstavnika u skupštini od svih ostalih manjinskih zajednica zajedno.

Poslanici iz redova Samostalne liberalne stranke, koja je do sad bila deo Vlade i koja je nagovestila da će to biti i ubuduće, navode da će se u narednom mandatu zalagati na poboljšanje života Srba na Kosovu.

Ova partija će u budućem sazivu Skupštine imati osam poslanika, a jedan od njih, Goran Marinković, kaže da će im prioritet rada biti obezbeđivanje osnova za život srpske zajednice.
'Naš prioritet će biti osnovi života za srpsku zajednicu',kaže poslanik SLS-a Goran Marinković.


“Naš prioritet će biti osnovi života za srpsku zajednicu, što znači, bolja infrastruktura, bolje školstvo i sve ostalo što ide sa tim”, kaže on.

Među 13 sprskih poslanika je i Rada Trajković iz građanske inicijative Jedinstvena srpska lista, koja će u budućoj Skupštini Kosova ući sa još tri ostala poslanika iz ove inicijative.

Njen glavni prioritet biće funkcionalni opstanak Srba na prostoru Kosova, što podrazumeva izgradnju institucija koje će moći odgovoriti upravo na taj problem.

Sloboda kretanja

“Tu pre svega mislim na lokalne samouprave koje smo dobili decentralzicijom, ali koje nažalost, i zbog opstrukcije centralne vlasti i zbog nezainteresovanosti Srba koje su do sad bili u parlamentu, nisu postale ni funkcionalne niti su nešto značajnije uticale na stabilizaciju Srba. Svakako sloboda kretanja svih ljudi, i Albanaca i Srba, je nešto što treba da bude realno. Tu mislim i na slobodu kretanja Albanaca i na severu Kosova”
, kaže Trajkovićeva.

Rada Trajković, foto: Vesna Anđić
Trajkovićeva je naglasila da želi da učini napore da institucije koje su omogućile opstanak Srba na Kosovu i koje su najdirektnije podržale multietničnost tog prostora, kada su u pitanje obrazovanje i zdravstvo, budu i ostanu deo sistema kao do sada, odnosno da budu deo sistema Beograda, uz dogovor sa institucijama u Prištini.

Sloboda kretanja je prioritet i za Marinkovića. Na putu ostvarivanja svojih prioriteta, on takođe očekuje i pomoć međunarodne zajednice.

“Sloboda kretanja je jedan od prioriteta za srpsku zajednicu i najvažnije pitanje, mada je u poslednje vreme to dosta poboljšano. A za samog život Srba na Kosovu, borićemo se preko institucija Kosova, sa međunarodnom zajednicom, sa građanima, sa decentralizovanim opštinama, i nadamo se da ćemo u svim tim segmentima poboljšati životni standard naših građana”, navodi Marinković.

Inače, nakon parlamentarnih izbora održanih u decembru, srpski politički subjekti optužili su jedne druge za manipulaciju glasova, a među najglasnijima je bila Rada Trajković, koja je za manipulaciju optužila SLS. Stoga, Trajkovićeva ne veruje u njihove napore za jedan bolji život za Srbe na Kosovu.

“Neki Srbi nažalost, ili jedan dobar deo Srba, je izabran direktnom podrškom gospodina Hashima Thacija. Koliko će njegov program za Srbe biti identičan sa programom za Srbe onih koji imaju izbalansiran odnos u smislu opredeljenja, rešavanju problema, saradnju i sa Beogradom i sa Prištinom, sobzirom da je Beograd najveći poslodavac Srbima na Kosovu i Metohiji, ja ne znam. Ali Jedinstvena srpska lista će svakako na tom raditi”
, kaže Trajkovićeva.

Predstavnici manjinskih zajednica u Skupštini Kosova imaju rezervisano 20 mesta, ali zbog njihove velike izlaznosti, oni su dobili još pet dodana mesta, od kojih 13 pripadaju srpskoj zajednici a 12 Turcima, Bošnjacima, i pripadnicima RAE zajednica.
XS
SM
MD
LG