Dostupni linkovi

Kfor čeka da se barikade uklone, Srbi ne odustaju


Barikade na glavnom mostu preko Ibra u Mitrovici, oktobar 2011
Barikade na glavnom mostu preko Ibra u Mitrovici, oktobar 2011
KFOR je u petak saopštio da Srbima na severu nije dat nikakav ultimatum kao ni rok za otklanjanje barikada.

Međutim, Frenk Martin, portparol KFOR-a, izjavio je za naš radio da je važno da se sloboda kretanja ponovo uspostavi, što je jako bitno i za kretanje snaga KFOR-a.

“Još uvek se nadamo da ćemo uspeti da pronađemo rešenje tokom predstojećih dana, ali nismo dali nikakve konačne rokove niti ultimatume”, kazao je on.

Na pitanje kakve se mere mogu poduzeti u slučaju da Srbi odbiju da otklone barikade, Martin je kazao da akcije KFOR-a zavise od zahteva EULEX-a. Portparol EULEX-a Nicholas Hawton kaže da je pozicija EULEX-a još nepromenjena, te da su sve opcije i dalje otvorene.

“Pozivamo sve ljude koji su postavili barikade da ih sklone, što je u korist cele zajednice. Zvog barikada najviše ispašta lokalno stanovništvo. Prelazi 1 i 31 su otvoreni, ali putevi su još uvek blokirani. A što se budućnosti tiče, ne bih želeo da spekulišem. Sve opcije još uvek ostaju otvorene”, kaže Hawton.

Blokada puteva traje već nedeljama, a iz međunarodnih organizacija kažu da još tragaju za rešenjem koje bi zadovoljilo sve strane. U međuvremenu, Srbi se pored magistranih puteva koje su blokirali koriste alternativnim putevima.

Moguć sukob sa Kforom

Jedan od lidera Srba sa severa Krstimir Pantić izjavio je da je KFOR-u rečeno da je stav srpskog naroda na severu nepromenjen i da će ponašanje građana zavisiti od ponašanja EULEX-a i KFOR-a, i vlasti u Prištini.

On navodi da će barikade biti uklonjene onog čaša kada se pripadnici kosovske carine povuku sa prelaza.

Vojnici Kfora kod Jarinja, septembar 2011
Vojnici Kfora kod Jarinja, septembar 2011
“Mi jesmo za razgovor, jesmo za dogovor, jesmo za kompromis, ali nećemo nikada popoustiti pod ucenama i pritiscima, bez obzira da li oni dolaze od strane kosovskih Albanaca, međunarodne zajednice ili vlade u Beogradu”, navodi Pantić.

U slučaju da KFOR odluči da ukloni barikade, Pantić navodi da to može dovesti do sukoba KFOR-a sa građanima.

“Ukoliko situacija izmakne kontroli, mi smo veoma jasno preneli predstavnicima KFOR-a da mi nećemo biti u mogućnosti da kontrolišemo situaciju, i da ne možemo da preuzmemo odgovornost za ono što se može dešavati”, kaže Pantić.

On dodaje da su lideri Srba na severu takođe jasno rekli i Borislavu Stefanoviću da ne prihvataju nikakav predlog koji je u vezi priznanja carinskog pečata Kosova i prisustva kosovske carine i policije, čak i da su sa njima carinici Republike Srbije.

Dok situacija na severu ostaje nepromenjena, evropski zvaničnici čine napore da dve strane ponovo sednu za stol i nastave sa dijalogom koji je prekinut.

Priština se izjasnila da je spremna da razgovara o tehničkim pitanjima, dok je Beograd stava da se ne može razgovarati o tehničkim pitanjima dok je na severu “goruća situacija”.
XS
SM
MD
LG