Dostupni linkovi

Održavanje izbora na severu i dalje neizvesno


Nesrin Lushta: "Organizovanje izbora na severu Kosova ide dobro pošto smo u tri opštine – u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću odredili izvršne službenike."
Nesrin Lushta: "Organizovanje izbora na severu Kosova ide dobro pošto smo u tri opštine – u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću odredili izvršne službenike."
U Centralnoj izbornoj komisiji Kosova za naš program kažu da su u toku maksimalni napori da se lokalni izbori predviđeni za 15. novembar održe i na severu Kosova.

Predsednica Centralne izborne komiije (CIK), Nesrin Lushta kaže da su do sada imenovani izvršni službenici opštinski izbornih komisija za izbore u tri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom.

„Organizovanje izbora na severu Kosova ide dobro pošto smo u tri opštine – u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću odredili izvršne službenike (sekretare) opštinskih izbornih komisija i oni rade svoj posao. Oni imaju za zadatak da pozovu političke partije da imenuju svoje predstavnike u OIK i da se dalje radi na pripremi izbora“, kaže Lushta.

Planom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija je predviđeno stvaranje nove opštine Severna Mitrovica. To do sada nije ostvareno i to prema njoj predstavlja problem.

„Što se Mitrovice konkretno tiče planom Ahtisarija je predviđena posebna opština za severni deo grada, što znači da će Mitrovica imati dve opštine. Međutim organizacija opštine nije naše ovlašćenje. Kada se formira opština mi ćemo odrediti sekretara Komisije“,
kaže predsednica CIK-a.

U Ministarstvu lokalne uprave kažu da još uvek ne znaju hoće li biti izbora u severnom delu Mitrovice. Ministar Sadri Ferati kaže da su u toku analize nakon kojih će se doneti odluka o tome.

Sadri Ferati: "Još uvek nismo odlučili u koliko će opština biti organizovani izbori. "
„Još uvek nismo odlučili u koliko će opština biti organizovani izbori. Radimo analizu i ja verujem da je sada rano da donesemo stav ili odluku o tome. Mi ćemo čekati i posle toga doneti odluku u koliko će se opština organizovati izbori“,
kaže ministar Ferati.

U CIK-u ocenjuju da će biti moguće da se izbori organizuju u 33 opština na Kosovu.

Najviši zvaničnici Srbije, predsednik i Vlada su ocenili da nema uslova da kosovski Srbi učestvuju na opštinskim izborima.

Neučešće i neometanje


Predsednik Izvršnog odbora SNV severnog Kosova Nebojša Jović kaže da Srbi neće učestvovati na izborima ali da neće ometati da na njima učestvuju svi oni koji to žele.

Nebojša Jović: "Ovog puta to bi bilo maksimalno štetno i svaki izlazak na izbore bio bi proterivanje države Srbije sa Kosmeta."
“Ja odgovorno mogu da kažem, sigurno u Mitrovici i na severu Kosova a pogotovu južno od Ibra da niko neće biti sprečen da učestvuje na izborima, jer mislimo da svako ima pravo da donese svoju odluku, s tim što se ja ne bih složio da niko izađe na izborima, ali svako ima pravo da donese svoju odluku. Ja sam ubeđen da su Srbi uvideli i da će uvek znati kada je šta korisno, kada ne. Ovog puta to bi bilo maksimalno štetno i svaki izlazak na izbore bio bi proterivanje države Srbije sa Kosmeta. Ali ako neko ipak odluči da izađe, svako ima pravo na svoju odluku i niko nema pravo da ga u tome spreči”,
kaže Jović.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je na osnovu ustavnih ovlašćenja za 15. novembar zakazao opštinske izbore na Kosovu.

U CIK ističu da su sigurni da će institucije Kosova uspeti da po prvi put od 1999. godine samostalno organizuju izbore koji će biti slobodni i demokratski.
Poslednjih dana predstavnici vlade su najavili da će učešće Srba na izborima biti preduslov za proces decentralizacije kojim se predviđa formiranje per novih opština sa srpskom većinom i prošireje postojeće opštine Novo Brdo.

U Centralnog izbornoj komisiji ističu da su sigurni da će institucije Kosova uspeti da po prvi put od 1999. godine samostalno organizuju izbore koji će biti slobodni i demokratski.

Parlamentarne i neparlamentarne opozcione partije zahtevaju da se zarad objektivnosti i kontrole toka izbora omogući postavljanje kamera, pošto veruju da će se na taj način obezbediti uslovi da to budu slobodni i pravični izbori.
XS
SM
MD
LG