Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opasan scenario


KFOR na prelazu Jarinje u vreme nereda, koji su na prelazima iz Srbije na Kosovo počeli već dva dana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, 19. februara 2008.

Poslednji u nizu incidenata na administrativnim prelazima dogodio se juče kada su rezervisti iz Srbije najpre verbalno, a potom i fizički napali pripadnike Kosovske policijske službe. U sukobu je povređeno 19 kosovskih policajaca i pet rezervista Vojske Srbije. Kao i do sada, srpska policija nije reagovala i postavlja se pitanje da li su ovakvi nasilni protesti podstaknuti iz Beograda.

Nakon nedavnih incidenata na administrativnom prelazu Merdare, kada su vojni rezervisti iz Kuršumlije probili barikade i prešli na kosovsku stranu, direktno se sukobljavajući sa pripadnicima KFOR-a i KPS-a i izazivajući požare sa obe strane strane administrativne linije, incidenti su nastavljeni i na prelazu Mutivode. Verbalne i fizičke provokacije i sukobi sa pripadnicima KPS, koji su trajali gotovo dva sata, protekli su uz prisustvo srpske policije koja je samo posmatrala događaj.

Dušan Spasojević, potpredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, nije želeo za naš program da komentariše ponašanje policije, navodeći da se vojska Srbije u kopnenoj zoni bezdednosti ponaša u skladu sa svim pravilima:
"Imamo odličnu saradnju sa KFOR-om, razmenjujemo informacije, a za ove konkretne stvari, koje su u nadležnosti pogranične policije, morate videti sa nekim u MUP-u. Policija treba da reaguje po zakonu, situacija je jasna."
U policiji, međutim, nismo dobili odgovor. Šef Biroa za međunarodnu saradnju u MUP-u Dražen Maravić nije želeo da odgovori na naše pitanje zbog čega pogranična policija nije reagovala i sprečila rezerviste da napadnu pripadnike KPS.
Podsećamo, kosovski policajci gađani su kamenicama, flašama, motornim uljem i benzinom, dok je KPS odgovorio upotrebom suzavca. Rezervisti su se ka Medveđi povukli tek kada su se na prelazu pojavili pripadnici KFOR-a. U požaru koji su izazvali paljenjem guma izgorelo je na desetine kvadratnih metara strnjišta sa obe strane puta.
Epilog nemira i nasilja na administrativnom prelazu bio je 19 povređenih pripadnika KPS-a i pet rezervista Vojske Srbije. Imajući u vidu izjavu ministra za Kosovo Slobodana Samardžića, koji je nedavni incident kada su Srbi zapalili UNMIK-ove punktove nazvao spontanom akcijom, postavlja se pitanje da li su nasilni protesti srpskog stanovništva deo scenarija Vlade u Beogradu. Vojni analitičar Aleksandar Radić nema dilemu i navodi da su svi građani, pa i vojni rezervisti, politički instrument dela Vlade okupljene oko srpskog premijera Vojislava Koštunice:
"Problem je to što DSS i NS očigledno koriste priliku, pokušavaju da uspostave potpuno izmišljeni lanac kojim rukovode zbivanjima i zbog toga su im sada rezervisti od koristi. U svakom slučaju DSS i NS su sada u situaciji da žmure na oba oka i ne vide šta se dešava na ulicama, a moguće je da njihova kompromitacija u svemu tome ide i korak dalje – da na neki način omogućavaju ove nerede. To je opasan scenario u kojem država Srbija umesto da stoji iza svakog poteza koji se učini odjednom se iz senke vode potezi koji mogu dovesti do vrlo ozbiljnih posledica."
Iz drugog dela vladajuće koalicije u Srbiji osuđuju nasilne proteste. Najavljujući uspostavljanje ekonomskog suvereniteta Srbije nad Kosovom kroz programe zapošljavanja Srba i uspostavljanje i funkcionisanje svih institucija Ministarstva ekonomije u mestima gde žive Srbi, ministar ekonomije iz G17 plus Mlađan Dinkić kaže za naš program da ovakvi incidenti i provokacije svakako neće doprineti ciljevima Beograda:
"Trenutno nemamo problema u uspostavlajnju ekonomskog suvereniteta, ali ukoliko bi se neki potezi, koji nam ruše diplomatsku poziciju, nastavili, to bi moglo da bude problem."
Aleksandar Radić zaključuje da će ovakvi incidenti najviše štete naneti Srbima na Kosovu:
"Sada je Srbima uz granicu i onima koji žive na Kosovu najpotrebnija stvarna podrška, a ne političke parole i demostranti koji će radikalizacijom stanja možda isprovocirati albansku protivreakciju."
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG