Dostupni linkovi

Ništa od izbora na Kosovu ove godine


Glasački listić, ilustrativna fotografija, foto: Valona Teliqi
Glasački listić, ilustrativna fotografija, foto: Valona Teliqi
Sada je već sigurno da se izbori na Kosovu neće održati ove godine. Vršioc dužnosti predsednika Kosova, Jakup Krasniqi, izjavio je da je većina političkih partija na Kosovu protiv toga, te da će se datum prevremenih izbora ubrzo objaviti.

Uz to, ispoštovaće Ustavni vremenski rokovi, odnosno, izbori se održati najkasnije u roku od šest meseci od kako je Fatmir Sejdiu dao ostavku na mesto predsednika.

“Većina lidera političkih partija nisu spremni za izbore ove godine, što znači, oni su za to da se prevremeni izbori održe narednih šest meseci koliko nam i dozvoljava rok”
, kazao je Krasniqi.

Istog mišljenja je i premijer Kosova Hashim Thaqi, čija je partija ranije inače nezvanično tražila da se izbori dese krajem ove godine. Thaqi je, međutim, ponovio da ostavka Sejdiua nije stvorila vakuum i institucionalnu krizu, te da će se izbori održati u zakonskom roku.

“Nalazimo se u novoj nastaloj situaciji u kojoj kosovske institucije i dalje fukncionišu veoma stabilno, efektivno i efikasno. I svi koraci u budućnosti biće poduzeti u skladu sa redovnim procedurama. Sa zakonima Kosova, Ustavom i dokumentom predsednika Ahtisarija”, kazao je Thaqi.

Vršioc dužnosti predsednika, Krasniqi, kazao je da će nastaviti sa konsultacijama sa političkim partijama, i izrazio je uverenje da će trenutna vladajuća koalicija sačuvati funkcionalnost institucija do kraja preostalog mandata.

“Koalicija je završila jedan veliki posao i ova koalicija mora da ima onu odgovornost sa kojom je došla do ovde, da vodi zemlju do novih izbora”
, naglasio je Krasniqi.

Održavanje prevremenih izbori na Kosovu rezultat je ostavke Fatmira Sejdiua, predsednika Kosova, nakon što je Ustavni Sud Kosova doneo odluku da je držeći dve pozicije, poziciju predsednika zemlje i poziciju predsednika Demokratskog saveza Kosova, ozbiljno prekršio Ustav Kosova.
XS
SM
MD
LG