Dostupni linkovi

Marfi: SAD ostaju jak partner Kosova


Zastave SAD i Kosova u Prištini
Zastave SAD i Kosova u Prištini
Izveštaj Dika Martija (Dick Marty) neće uticati na odnose Sjedinjenih Država i Kosova, izjavio je u utorak zamenik američkog ambasadora u Prištini, Majk Marfi (Michael Murphy).

„SAD su jak partner Kosova. Kao što je EULEX rekao i drugi, mislim da smo i mi bili jasni u tome da, ukoliko ima kredibilnih dokaza gospodin Marti ih treba predstaviti organima radi dalje istrage. Bilo mi je drago da čujem i premijera da su njegova vlada i narod Kosova spremni da sarađuju u istrazi“
, rekao je Murphy prilikom posete Gračanici, na ceremoniji diplomiranja Ekipe za delovanje u zaštiti zajednica.

„Naš odnos sa vladom i narodom Kosova je snažan kao što je uvek bio, i nastavićemo sa tim, i da napredujemo. Imamo iste ciljeve za Kosovo, kao što narod i vlada Kosova imaju za sebe, a to je da vidimo prosperitetno, demokratsko i multietničko Kosovo, koje će se integrisati u euroatlanske strukture. To se nije promenilo“
, kazao je Murphy.

Inače, kosovsko rukovodstvo i civilno društvo i dalje oštro kritikuju izveštaj švajcarskog poslanika Dika Martija.

Vršioc družnosti predsednika Kosova Jakup Krasniqi je putem jednog editoriala koji je objavljen u kosovskoj štapmi ponovo ocenio da je Martijev izveštaj o krijumčarenju ljudskih organa od strane OVK neosnovan i bez dokaza, te da je sam izveštaj, kako je on naveo, politički jednostran, tendeciozan, sa rasističkim i anti-albanskim sadržajem.

Izveštaj je rasističkim ocenio i sam Hashim Thaqi, koji je u izveštaju optužen za vođu kriminalne grupe koja se bavila trgovinom oružjem, drogom i ljudskim organima.

Sa druge strane, koalicija od oko 200 nevladinih organizacija Ujedinjena demokratija je putem izjave za medije pozvala sve lokalne i međunarodne vlasti da odmah istraže slučaj.

Sejdi Demiri, direktor ove koalicije kazao je da takvi izveštaji bez dokaza, a na osnovu predrasuda, ne mogu da kompromituju pravednu borbu OVK-a i Kosova.

“OVK je bio, jeste i ostaće građanska personifikacija borbe za slobodu, dostojanstvo i zaštitu ljudskih prava. Prema tome smatramo da je izveštaj na osnovu predrasuda, pretpostavka i politički motivisan, uvreda za sve građane Kosova i njihovih prijatelja”, rekao je Demiri.

Takođe se kaže da je civilno društvo posvećeno odbrani istine, nezavisno kakva je ona. Oni su naveli da će ovu izjavu poslati i Savetu Evrope.
XS
SM
MD
LG