Dostupni linkovi

Nužne reforme na putu ka EU


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
Priredila Mirjana Rakela

Stručnjak za evropske integracije, Šenol Muharemi, kaže da je najveće postignuće konferencije u Sarajevu sudjelovanje Kosova i Srbije. Ipak, naglašava, Muharemi, Kosovo nije otišlo s nečim opipljivim.

“Ja mislim da Kosovo nije ništa dobilo kao država. Naprotiv, ako pogledate zaključnu deklaraciju, Kosovo se ne spominje, a i terminologija koja se koristi, kao, primjerice u rečenici gdje se kaže da su sve zemlje Zapadnog Balkana potpisale “Sporazum o stabilizaiji i pridruživanju”, Kosovo se potpuno negira, ne navodi se da je i Kosovo među državama regije. No važno je to što su Srbija i Kosovo sjedili za istim stolu.”

Albanija i BiH su dobile zeleno svijetlo da će se im tokom ove godine ukinuti vize za Schengen zemlje. S ovim korakom, Kosovo ostaje jedino izolirano mjesto na Zapadnom Balkanu, gdje građani ne mogu putovati slobodno u EU.
Ilustrativna fotografija


Šenol Muharemi, međutim kaže da se odgovori me mogu uvijek tražiti samo u Briselu. Prema njemu, i Kosovari imaju puno toga ispuniti za slobodno kretanje.

“Evropska Unija ne dobija jasne signale da se Kosovo uistinu namjerava integrirati u evropsku obitelj. Evropa nije samo želja. Mi trebamo ispuniti neke kriterije, koji su inače dobro elaborirani kako bismo stigli do jedne specifične faze, odnosno do liberalizacije viza. Prema tome, to što Albanija i BiH, postaju dio bijele Schengenske liste je vrlo pozitivna vijest za Kosovo i pokazuje građanima kako jedna država, ako je ozbiljna i ostvari napredak, može imati korisit od slobode kretanja”, kaže Muharemi.

Verena Knaus, iz Evropske inicijative za stabilnost smatra da su države Balkana previše dugo na čekanju za evropske integracije. Unija mora mnogo više učiniti kako bi potaknula zemlje regije da prihvate standarde i pravila evropskog ponašanja, naglašava ova analitičraka i dodaje:

“Sada je vrijeme i da Evropska Unija pokaže nešto više. Kosovo treba dobiti takozvanu “mapu puta za liberalizaciju viznog režima”. Upravo bi to mogla biti poruka kakvu ta zemlja očekuje."

XS
SM
MD
LG