Dostupni linkovi

Potvrda uloge SAD u razgovorima Kosova i Srbije


Premijer Hašim Tači (desno) i vršilac dužnosti predsednika Jakup Krasnići sastali su se sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton u Prištini, 13. oktobar 2010.
Premijer Hašim Tači (desno) i vršilac dužnosti predsednika Jakup Krasnići sastali su se sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton u Prištini, 13. oktobar 2010.
Američka državna sekretarka Hillary Clinton u sredu je, nakon Sarajeva i Beograda, posetila i Prištinu. Analitičari smatraju da poseta američke državne sekretarke Kosovu doprinosi tome da Kosovo ponovo postane jedan od prioriteta agende američke diplomatije.

Xhavit Haliti
, član Predsedništva Skupštine Kosova iz Demokratske partije Kosova, kaže da poseta Clintonove Kosovu ima veliki značaj i za institucije i za građane Kosova

“Poseta gospođe Clinton je od velikog značaja za Kosovo i za procese koji se odvijaju u regionu, ali naročito za Kosovo gde će se uskoro održati izbori i početi pregovori sa Srbijom, koje podržava i EU i SAD. Očekujem da će njena poseta podstaći kosovske institucije da otpočnu pregovore sa Srbijom, kao i da osiguraju podršku Amerike tokom ovog dijaloga”
, kaže Haliti.

Ahmet Isufi iz redova opozicione Alijanse za budućnost Kosova, ocenjuje posetu Clintonove Prištini kao potvrdu dobrih odnosa koje Kosovo kontinuirano ima sa SAD.

“Sjedinjene Američke Države pomogle su puno nezavisnosti zemlje, tako da je njena poseta dobrodošla za građane i institucije Kosova. Takođe se šalje poruka da su SAD zainteresovane za Kosovo i sa dobrosusedske odnose”
, kaže Isufi.

Povratak američkoj agendi


Sa druge strane, Rada Trajković, jedna od predstavnica Srba u Gračanici, ocenjuje da poseta američke sekretarke Kosovu dolazi u momentu kada Amerika želi da napravi svoj plan i dinamiku nečega što je pozicija prema prostoru bivše Jugoslavije. U tom smislu, po njoj, Clintonova obilazi područja koja su mogući faktori destabilizacije.

“Mislim da nakon toga možemo očekivati nešto što podrazumeva politiku Amerike i način kako će se ona uključivati u procese, naročito na prostoru Kosova i Metohije. S obzirom da znamo da je Generalna skupština UN-a prihvatila Rezoluciju sa kojom se EU daje uloga glavnog moderatora pregovora Beograda i Prištine, najverovatnije Amerika želi da definie svoju strategiju”, kaže Trajkovićeva.

Povodom Clintonove posete novoformiranoj opštini Gračanica, sa većinskim srpskim stanovništvom, Trajkovićeva očekuje da je njeno interesovanje usmereno ka tome koliko je decentralizacija i stvaranje novih opština sa srpskom većinom dalo rezultate u smislu stabilizacije srpskog naroda na Kosovu.

Analitičar Krenar Gashi kaže da bi poseta Clintonove imala još veći značaj da se Kosovo ne nalazi u novonastaloj situaciji od kako je Fatmir Sejdiu dao ostavku sa mesta predsednika zemlje.

Gashi ocenjuje da će se poseta Clintonove naročito odraziti na buduće razgovore Kosova i Srbije.

“U ovom političkom haosu u kojem se nalazi Kosovo, poseta Clintonove je od velikog značaja zato što se Kosovo još jednom vraća američkoj agendi i potvrđuje ulogu SAD u ovim razgovorima. Osim toga, tokom sastanaka koje će održati Clintonova, razgovaraće se i o američkom lobiranju za nova priznanja i o daljim integracijama Kosova”
, kaže Gaši.

On dodaje da njena poseta Kosovu predstavlja signal da će SAD igrati važnu ulogu u procesu eventualnih razgovora Kosova i Srbije, čemu se Srbija do sad protivila.

Clintonova će se sastati sa vršiocem dužnosti predsednika Jakupom Krasnićijem, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem. Nakon toga, ona će posetiti manastir Gračanica.
XS
SM
MD
LG