Dostupni linkovi

Kosovo i SAD potpisali bilateralni sporazum


Fatmir Sejdiu, Hašim Tači i Kristofer Del na pres konferenciji u Prištini, 14. septembar 2009.
Fatmir Sejdiu, Hašim Tači i Kristofer Del na pres konferenciji u Prištini, 14. septembar 2009.
Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hashim Thaqi potpisali su danas prvi međudržavni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Sporazum je u ime Vlade SAD potpisao ambasador Kristofer Del.

Tim sporazumom američka strana preuzima obaveze da pomogne razvoju države Kosovo u mnogim oblastima. Ambasador Del je tom prilikom izjavio da SAD ostaju opredeljene da pomognu nezavisnom Kosovu i ima za zajednički cilj demokratsku, multietničku i prosperitetnu državu za sve etničke zajednice koje u njoj žive.

„Ovim sprorazumom Vlade Kosova i SAD ponavlja zajedničko opredeljenje da zajedno radimo da bismo postigli značajne ciljeve na putu produbljivanja ekonomskog prosperiteta na Kosovu“,
rekao je ambasador Del.

On je obećao američku pomoć u budžetskim pitanjima, promociji javnog partnerstva, poboljšanju infrastrukture i stvaranju uslova za konkurentnu privredu zasnovanu na slobodnom tržištu.

Ostvarivanje ovih opredeljenja predstavlja izazov za Kosovo, rekao je amabasador Del ističući da zajedničkim radom sa Vladom SAD može da se obezbedi bolja budućnost u odnosu na dosadašanja dostignuća koja, kako je rekao, visoko ceni.

Predsednik Sejdiu je današnji dan ocenio posebnim i podsetio na veliku i neizmernu pomoć SAD u mnogim oblastima u ovih deset godina. Ovim sporazumom to se prebacuje na nivo državne saradnje između SAD i Kosova, a ne kao što je do sada bio slučaj preko raznih američkih agencija, rekao je kosovski predsednik.

„Pomoć će biti orijentisana na svestrani razvoj posebno u oblastima infrastrukture na Kosovu, znači i u privredi, transportu,obrazovanju, ali i drugim oblastima i kao takva će biti poseban podsticaj za ubrzani razvoj zemlje“, ocenio je kosovski predsednik.

Premijer Thaqi je rekao da ovaj sporazum potvrđuje još jednom opredeljenje Amerike za podršku i pomoć Kosovu i istakao da će se ta pomoć koristiti na najtransparentniji način.

Ambasador Del je sa ministrom inostranih poslova Kosova, Skenderom Hisenijem, danas potpisao i sporazum o dodatnoj financijskoj pomoći u oblasti podrške vladavini zakona u iznosu od 13 miliona evra.
XS
SM
MD
LG