Dostupni linkovi

Nezavisno Kosovo je Rugovino delo


Ibrahim Rugova u sedištu RSE, decembar 1998.
Ibrahim Rugova u sedištu RSE, decembar 1998.
Figura pokojnog predsednika Ibrahime Rugove personifikuje nezavisnost i državnost Kosova, rečeno je u petak na komemorativnoj akademiji koja je organizovana povodom petogodišnjice od smrti Ibrahima Rugove.

Predsednik Rugova je jedan od najvećih istorijskih figura na Kosovu koji se ceo život posvetio slobodi i nezavisnosti, kazao je premijer u ostavci, Hashim Thaçi, tokom komemorativne akademije održanoj pod njegovim pokroviteljstvom, a na kojoj su prisustvovali i lideri DSK-a, američki ambasador u Prištini, Kristofer Dell, i ostali međunarodni predstavnici.

“Sa mudrošću i političkom jasnoćom, dr. Ibrahim Rugova je bio orijentisan vrednostima zapada, SAD i EU. Sa miroljubivom politikom, on je uzgajao tolerantan i pluralistički duh unutar kosovskog društva”, kazao je Thaçi.

On je takođe dodao da se oseća privilegovanim što je zajedno sa Rugovom bio potpisnik Rambujea, te naglasio da je porodica Rugove institucionalno zaštićena putem Zakona.

Podrška sveta


Ibrahim Rugova sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom i britanskim ambasadorom u Jugoslaviji Brajanom Donelijem, Priština, oktobar 1998
Komemorativnu akademiju organizovao je i Demokratski savez Kosova.

Predsednik DSK-a, Isa Mustafa, kazao je da Rugova bio čovek koji je položio temelj državi Kosovo, osiguravajući i podršku demokratskog sveta.

Ibrahim Rugova je imao hrabrosti da u najtežim vremenima bude na čelu pokreta za nezavisnost Kosova, uspevajući da postigne legalnost političke volje ovog naroda, kazao je Mustafa.

“Predsednik Rugova nam je ostavio bogato političko blaženstvo, političko blago koje predstavlja najbolju viziju za budućnost ove zemlje. Njegovo ime, ličnost i dela biće trajna za Demokratski savez, Kosovo kao i za građane. Mi se danas, i zauvek, klanjamo pred istorijskim delima Predsednika Rugove, zato što je njegovo delo nezavisno Kosovo”, kazao je on.

Nedostaje takav lider


Na akademiji su bili prisutni i članovi porodice Rugove. Predsednikov sin, Ukë Rugova, koji je na prošlim izborima bio na listi Alijanse za budućnost Kosova a ne DSK-a, pozvao je ceo politički spektar da se pridruže viziji za razvoj Kosova.

Kovčeg sa telom Ibrahima Rugove na ceremoniji sahrane, januar 2006
U petak su građani Kosova i mnoge političke ličnosti odali su počast na grobu pokojnog predsednika.

Predsednik Demokratskog saveza Dardanije, Nexhat Daci naveo je da Kosovu danas nedostaje jedan lider kao što je bio Rugova.

“Možda bi u ovo vreme trebali da imamo jednog lidera kao što je bio dr. Ibrahim Rugova, zato što smo na raskrisnici i potrebno nam je naglašeno jedinstvo”
, kazao je Daci.

Kao deo političkog nasleđa Ibrahima Rugove, smatra se njegovo angažovanje na jačanju Kosova kao zakonske i demokratske države, uključene u porodicu evropskih zemalja, te u stalnom prijateljstvu sa SAD-om.
XS
SM
MD
LG