Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počela gradnja kuća za Rome u severnom delu Mitrovice


Romska deca u izbegličkom kampu u Mitrovici
Polaganjem kamena temeljca u Romskoj mahali, u južnom delu Kosovske Mitrovice, danas zvanično je počela izgradnja 50 kuća za najugroženije porodice iz romskih kampova, Česmin Lug i Osterode, koji se nalaze u severnom dela grada.

Kamen temeljac položili su ambasador SAD-a, Kristofer Del, predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, Ministar za povratak i zajednice, Saša Rašić i gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice, Avni Kastrati.

Obraćajući se prisutnima, ambasador SAD-a na Kosovu, Kristofer Del, je kazao da je došlo vreme da se ispuni obaveza data pre deset godina, da se ovim porodicama sagrade kuće.

Prema njegovim rečima Kosovo je tako nastavilo da ispunjava obećanje, dato nakon proglašenja nezavisnosti, da će biti demokratsko i multietničko društvo.

„Pre godinu dana predsednik SAD-a postao je predstavnik manjinske zajedice, koji se za to mesto kandidovao pod sloganom koji može da važi i za Kosovo, a glasi – Da, možemo. Došlo je vreme da taj slogan promenimo u – Da, hoćemo“
, rekao je Del.

Povratak u Romsku mahalu


Romski izbeglički kamp u Mitrovici
USAID je za ovaj projekat izdvojio 2,4 miliona dolara, a u izgradnju kuća učestvuju i Vlada Kosova i Kancelarija za veze Evropske komisije.

Pored izgradnje kuća, projekat predviđa da se Romima, Aškalijama i Egipćanima obezbedi zdravstvena zaštita, obrazovanje, mogućnost da dođu do prihoda, da se registruju i dobiju pravnu pomoć.

U naselje Romska mahala pre konflikta na Kosovu živelo je više od 8000 Roma. Završetkom prve faze povratka Roma u južni deo grada, u naselje Romska mahala vratilo se oko osamdeset porodica.

Vlada Kosova je uz saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice i nevladinim organizacijama izgradila trideset šest kuća za 50 romskih porodica i dve stambene zgrade u naselju Romska mahala.

Međutim, prema poslednjim podacima većina Roma zbog, kako kažu, teške socijalno ekonomske situacije prodaju novoizgrađene stanove i odlaze iz južne Mitrovice.
XS
SM
MD
LG