Dostupni linkovi

Odloženo suđenje za slučaj Tisa


Okružni sud u Prištini
Okružni sud u Prištini
Na osnovu pismene izjave portparolke EULEX-a, Irine Gudeljević, glavno suđenje u vezi ovog slučaja započeto je u četvrtak u Okružnom sudu u Prištini, ali je tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosovo zatražio da ročište bude odloženo pošto se jedna osoba koja je povezana sa ovim slučajem i koja se nalazila na slobodi dobrovoljno predala pre dva dana.

Da bi tužiocu bilo omogućeno da podnese optužnicu protiv novog osumnjičenog i da nakon toga zatraži spajanje postupaka, sud je odlučio da odloži ročište za 2. februar.

Sedmorica Albanaca, koji su bili prisutni tokom rasprave u četvrtak, optuženi su za organizovani kriminal i krijumčarenje migranata.

Na osnovu optužnice u koju je imao uvid Associated Press, optuženi su zarađivali novac krijumčareći ljude i "ugrožavajući život i bezbednost migranata",
Optuženi su zarađivali novac krijumčareći ljude i "ugrožavajući život i bezbednost migranata", uglavnom roditelja i njihove dece.
uglavnom roditelja i njihove dece. A samo jedan čovek i dvoje dece su preživeli kada se prevrnuo čamac na Tisi, na granici Srbije i Mađarske.

Zvaničnici kosovske policije navode da vrše istragu, te i da dalje istražuju osumnjičene za slučaj Tisa. Portparol Policije Kosova, Brahim Sadriu, kaže da će se krivci za tragediju u reci Tisa suočiti sa pravdom.

“Sumnja se da su ti osumnjičeni i u drugim slučajevima počinili isto krivično delo, trgovine ljudima”, kazao je Sadriu.

Porodice očekuju pravdu


I rođaci žrtava tragedije u reci Tisa očekuju da će odgovorni za ovaj slučaj odgovarati pred lice pravde.

Među 15 žrtava koje su izgubile život u Tisi, bila je i petočlana porodica Mirena iz Obilića.

Reka Tisa
Sami Mirena, najbliži rođak utopljenog Rrahima, kaže da se cela porodica njegovog brata od strica udavila u Tisi, a njihov gubitak još uvek teško doživljava.

“Mi smo ovaj slučaj doživeli veoma teško, zato što nije lako da čuješ tako nešto. I da je u pitanju neko ko je dalji, bolelo bi, a ne kada je u pitanju brat od strica. Još uvek ne mogu da verujem da se to desilo, iako smo ih ukopali, ali… Rrahimova sudbina je bila takva”
, kaže g. Mirena.

Fadil Mirena, drugi rođak pokojnog Rrahima, kaže da je celu priču koja je fatalno završena saznao je od preživelog ove tragedije, Blerima Rame.

“Imamo podatke da su oni pošli dan, dva ranije, neko autom a neko autobusom, te da su stigli do određene destinacije, negde u blizini reke Tisa. Tu su bili oko 20 sati, dok im je stigla “veza”. Bilo je oko 8 ili 9 sati uveče, i neko je stigao, pokupio ih i odveo do obale reke Tise. Oni nisu bili upoznati time da će da putuju na taj način"
, kaže Mirena.

Kad su stigli do obale, oni su već bili pred završnim činom, a ta “veza” nije imala ništa sem jednog čamca na koji su se oni popeli i hteli da pređu na mađarsku stranu”, objasnio je Mirena. On međutim nije mogao da kaže više o tome šta se desilo u trenutku kada se čamac prevrnuo, navodeći da je to bilo prilično šokantno.
Iako je od slučaja Tisa prošlo 15 meseci, četiri osobe od ukupno 15 još uvek se vode nestalim, među kojima je i jedna devojčica porodice Mirena.


Na osnovu informacija koje je naknadno dobio, trgovci su prethodno zatražili određenu sumu novca od pokojnog Rrahima. Na osnovu informacija iz policije, Rrahim je dao oko 8000 eura.

Iako je od slučaja Tisa prošlo 15 meseci, četiri osobe od ukupno 15 još uvek se vode nestalim, među kojima je i jedna devojčica porodice Mirena.

“Ostala je najmlađa ćerka, Agnesa. Još uvek nije pronađena. Poslednja je pronađena Dafina, Rrahmanovu druga kćerka. Ona je pronađena u reci Tisa, na srpskoj strani. Doneli su je i sahranili smo je 6. avgusta 2010. Dok ne pronađu i najmlađu Agnesu, ne možemo biti mirni”, kaže njihov rođak Sami.

On je takođe zatražio suočavanje sa pravdom sedmorice optuženih.

“Verujemo da će pravda biti primenjena na njima. Daj Bože da se tim trgovcima blokira put. Da više ne izađu. Neka se opameti i naš narod da ne radi sa trgovcima, jer će im samo videti zlo. Oni nisu dobri za naš narod…oni su kriminalci”
, kaže Mirena.
XS
SM
MD
LG