Dostupni linkovi

Priština i Beograd moraju pregovarati


Sa rasprave o Kosovu u Međunarodnom sudu pravde, decembar 2009., Foto: Dragan Štavljanin
Sa rasprave o Kosovu u Međunarodnom sudu pravde, decembar 2009., Foto: Dragan Štavljanin
U organizaciji Medija centra u Čaglavici u sredu je održana debata na temu “Koji je put napred Beograda i Prištine nakon objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde.”

Penalisti debate, Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, Ilir Deda, direktor kosovskog Instituta za istraživanje i razvoj politika i Oliver Ivanović, državni sekretar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, složili su su se da nakon izrečenog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu, Beograd i Priština moraju da pregovaraju, ali i da predstoji jedan težak period.

Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju smatra da mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu neće promeniti realnost na terenu, a to znači da lideri Kosova i Srbije moraju da se prihvate teškog izazova i da idu u susret jedni drugima.

Ivan Vejvoda, arhiv
Vejvoda navodi da neobavezujuće mišljenje MSP o Kosovu omogućuje Prištini i Beogradu da pristupe rešavanju pitanja koja još uvek nišu rešena. Ako se govori o atmosferi koja vlada, postoje dve pretpostavke koje za kretanje u rešavanju pitanja između Pristine i Beograda.

“Prva je da svi oni koji su izabrani u regionu i danas su na vlasti su opredeljeni za evropske inicijative odnosno integracije a to znači vrednost i partnerstvo i, što je jednako važno, opredeljeni su da rešavaju sva otvorena pitanja na miran, diplomatski, institucionalni i legalni način. Drugo, postoji odlučnost i polítička volja da se uđe u rešavanje tog pitanja. Reč je o ljudima, o konkretnim pojedincima i zajednicama koje žive u celom regionu pa i ovde na Kosovu, koje treba bolje da žive, bezbednije i da im se omogući ono što svi želimo jedan dostojanstveniji, bezbedniji život gde mogu da žive na osnovu onoga što će da rade i zarade”, navodi Vejvoda.

Satus je neizbežna tema

Ilir Deda, direktor kosovskog Instituta za istraživanje i razvoj politika, kaže da će Kosovo i Srbija ući u međunarodnu diplomatsku ofenzivu odmah nakon
odluke MSP, što će podići pritisak u oba glavna grada. Priština će hteti da ovi razgovori budu tehničkog karaktera između dve suverene države, i da se ne priča o teritorijalnom integritetu. A Beograd će ove razgovore nazvati razgovorima o statusu.

Ilir Deda, arhiv
Deda, međutim, smatra da se prvobitno trebaju rešiti tehnička pitanja humanitarnog karaktera koja dotiču živote naroda, kao što su sudbina nestalih, konstruktivnije ponašanje Republike Srbije prema severu Kosova, kretanje robe i ljudi, kao i povratak penzionog fonda u Prištini.

“Pošto se ni danas ni u narednih pet godina nećemo moći dogovoriti koje su to političke teme o kojima mozemo razgovarati, onda bi trebali da počnemo sa relakacijom odnosa. Trebaju se rešiti pitanja koja dotiču ljude u svakodnevnom životu, i za pet godina ćemo videti da li postoji neka nova klima ili će se možda promeniti okolnosti. Beograd će se možda osvestiti i priznati evropsku ideju o modelu dve Nemačke gde mi funkcionišemo kao dobri susedí, Srbija ne priznaje Kosovo ali nas ne blokira u regionalnu i globalnu integraciju.”

Oliver Ivanović, državni sekretar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije i jedini političar na debati navodi da Vlada Srbije ima strategiju za period koji sledi nakon objave mišljenja MSD, a ona je da mora biti komunikacije između Prištine i Beograda.

Oliver Ivanović, arhiv
“Dokle god postoji stalna komunikacija, nema incidenata, nema problema, ili bar nema nereševih problema. Kad se komunikacija prekine, ne zna se šta se radi dole ili gore, a to jača nepoverenje. Strategija Vlade Srbije je da se uđe u razgovore a da ti razgovori budi takvi, u neutralnom formatu, koji neće remetiti ni našoj političkoj poziciji a neće uticati bitno ni na kosovsku stranu”, kazao je Ivanović, ali naglašavajući da jedna od tema razgovora ipak mora biti status Kosova.

“Ne može se startovati neiskreno. Tema će biti status. Ne znamo da li ćemo od toga krenuti ali to je neizbežna tema. Kad pričamo o vodi, mi pričamo o statusu, pričamo o grejanju, dođe status, struja, telefoni, tablice – sve je status u suštini."

Na današnjoj debati takođe su bili pozvani i predstavnici kosovskih institucija. Međutim, kako je rečeno, oni se nisu odazvali zbog drugih obaveza.
XS
SM
MD
LG