Dostupni linkovi

Thaci: Dijalog sa Srbijom je nacionalni interes Kosova


Kosovski parlament, Priština, 07. mart 2011.
Kosovski parlament, Priština, 07. mart 2011.
Skupština Kosova je u ponedeljak odložila usvajanje rezolucije o razgovorima sa Srbijom za četvrtak.

Nakon šestočasovne debate, tokom koje su vlast i opozicija predstavile suprotne stavove oko dijaloga - 60 poslanika je bilo za vladin predlog a 45 protiv - odlučeno je da Skupština uz pomoć šefova parlamentarnih grupa pokuša da sastavi rezoluciju za sednicu u četvrtak.

Rečeno je da će ova rezolucija biti proizvod dva nacrta rezolucije, sa veoma suprotnim sadržajem, koje su u ponedeljak predložile DPK i pokret Samoopredeljenje.

Bez obzira što premijer Hashim Thaçi nije uspeo da dobije podršku Vlade za početak dijaloga, očekuje se da će dijalog ipak početi u Briselu u utorak, gde će Kosovo predstavljati Edita Tehiri.

Thaci i njegova partija zatražili su pre toga od Skupštine podršku za početak ovih razgovora, dok su se tri opozicione partije usprotivile, tražeći da se pre početka razgovora napravi platforma za ovaj dijalog.

Thaci je na početku svog izlaganja ocenio dijalog veoma važnim i neophodnim za Kosovo, te prvim naporom ka normalizaciji odnosa između dve države čiji je cilj evropske integracije.

Thaci, koji je za dijalog rekao da je u nacionalnom interesu, obećao je da će Skupština biti redovno obaveštavana o toku pregovora.

On je zatražio podršku skupštine za proces dijaloga, izražavajući uverenje da je Kosovo prethodno dobilo podršku SAD i EU.

On je izrazio uverenje da će se ovaj proces završiti recipročnim priznavanjem Kosova i Srbije, kao dve nezavisne suverene države, te naglasio da bez ovog dijaloga Kosovo ne može imati evropsku perspektivu.

„Kosovo će dobrom saradnjom sa susedima osvojiti još pet preostalih priznanja EU, ubrzati proces liberalizacije viza, proces integracija u NATO kao i u EU i UN. Liberalizacije viza i učlanjenja u NATO i EU neće se desiti bez normalizacije međudržavnih odnosa sa svim zemljama u regionu“, kazao je Thaçi.

Thaçijeva Demokratska partija Kosova podržala je dijalog a sef parlamentarne grupe DPK-a, Adem Grabovci, predložio je usvajanje rezolucije od strane Skupštine Kosova koja bi podržala ove razgovore.

Opozicija protiv dijaloga

Sa druge strane, opozicija je predstavila u potpunosti suprotna razmišljanja u vezi dijaloga. Podpredsednik Demokratskog saveza Kosova, Sabri Hamiti, kazao je da evropska perspektiva Kosova ne zavisi od Srbije, već od unutrašnjeg razvoja Kosova, dok je ovaj dijalog potreban Srbiji kako bi sebi osigurala status kandidata za integraciju u EU.

„Svi pregovori između Kosova i Srbije tokom poslednje dve decnije bili su neuspešni. Podaci tako govore, ne mi. Politička retorika da se zaboravi prošlost i da se uzme u ruke budućnosti je politička utopija. U odnosima Kosova i Srbije, prošlost je nažalost sadašnjost“, kazao je Hamiti.
Aljbin Kurti

Poslanici pokreta Samoopedeljenje bili su još oštriji u svojim izlaganjima. Na početku sednice ovaj subjekat je zatražio usvajanje rezolucije protiv razgovora sa Srbijom, dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova i dok ne ugasi paralelne strukture na Kosovu.

Lider ovog pokreta, Albin Kurti, kazao je Kosovo čini uslugu Srbiji, tako što šteti sopstvene interese i to kao rezultat svoje korumpirane politike.

„Na sutrašnjem sastanku u Briselu, gospođa Edita Tahiri će omogućiti Srbiji da izgleda onako kako zapravo nije. Da izgleda dobro prema Albancima, kojima ne propušta ni jednu šansu da ocrni život, ali koja će onda dobiti poene za dobrosusedske odnose prema Kosovu, u kojem finansira i upravlja paralelnim strukturama. Ovi pregovori su potrebni premijeru Thaciju za vlast, a ne za Kosovo kao državu“, kazao je Kurti.

Protiv dijaloga je i Alijansa za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja. Podpredsednik ove stranke, Ahmet Isufi kazao je se Vlada žuri da uđe u dijalog sa Srbijom, neznajući šta zemlja može dobiti od toga a šta izgubiti.

“Počinju razgovori bez agende, bez platforme ili sporazuma, unutrašnjeg konsenzusa koji bi omogućio ozbiljne razgovore. Sa načinom na koji se ova vlada ponaša, znam da neće biti uspeha sem ukoliko se ne promeni sastav institucija”, kazao je Isufi.

Cilj premijera i vjegove vlade bio je da se danas u Skupštini usvoji rezolucija koja bi podržala razgovore Prištine i Beograda. Ali, sobzirom na stavove opozicionih partija, moguće je da ovu rezoluciju izglasaju samo partije koje su na vlast.
XS
SM
MD
LG