Dostupni linkovi

Opozicija protiv izbora kosovskih vlasti


Behgjet Pacolli tokom sednice Skupštine Kosova, 23. februar 2011
Behgjet Pacolli tokom sednice Skupštine Kosova, 23. februar 2011
Dan nakon što je Kosovo konačno dobilo predsednika i Vladu, opozicija u sredu najavljuje da će se obratiti Ustavnom sudu zbog načina na koji je predsednik zemlje izglasan, a dnevne novine prenose SMS poruke o pritiscima tokom glasanja, koje je zabeležio fotograf dnevnika Express.

Opozicija na Kosovu smatra da izbor Behxheta Pacollija za predsednika zemlje i izbor nove Vlade sa Hashimom Thacijem na čelu, nisu dobri po Kosovo, te da je do toga došlo zbog ličnog interesa pojedinaca a ne radi interesa građana.

U Demokratskom savezu Kosova ocenjuju da je tokom glasanja za predsednika zemlje u utorak prekršen Ustav Kosova, tako da ova partija to glasanje smatra neustavnim.

“Institucije koje su proizašle iz jučerašnjeg glasanja, DSK smatra nelegitimnim. Iz tog razloga, obratićemo se Ustavnom sudu Kosova kako bi zatražili mišljenje o tome da li je prekršen Ustav ili ne”
, kazao je za RSE Kujtim Shala, službenik za informisanje u DSK-u, ali nije precizirao kada će se podneti takav zahtev Ustavnom sudu.

I Alijansa za budućnost Kosova najavila je da će se obratiti Ustavnom sudu zbog istog razloga.

Ardian Gjini, šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova, smatra da koalicija DPK-ANK i manjine, neće doneti pozitivne rezultate Kosovu.

“Razlog je zato što su ova dva čoveka sklopili poslovni sporazum i time degradirali kosovske institucije. Taj sporazum uopšte nije u interesu građana Kosova već je samo u interesu pojedinih ličnosti i grupa”
, kazao je Gjini.

Prekršen Ustav i Pravilnik


On je dodao da je Kosovo sada na veoma lošem i rizičnom putu, i da je izmanipulisana volja građana i izbornog sistema tako što je nametnut izbor dvoje ljudi koje većina građana Kosova ne žele.

Glauk Konjufca
Glauk Konjufca, član predsedništva Skupštine Kosova iz Pokreta Samoopredeljenje kaže da izborom predsednika i Vlade Kosova nije došlo do formiranja institucija, već se desilo suprotno.

“Izborom Pacollija za predsednika, Pacolli neće biti bolji, već će Kosovo biti veoma nesigurno. Sa druge strane, Jakup Krasniqi, umesto da se ponaša kao predsednik Skupštine, on je služio kao sekretar DPK-a, kada je rekao da je pauza tokom glasanja protiv ustavna, ali ju je istovremeno odobrio”
, kazao je Konjufca, dodajući da ni Pacolli ni Thaci nisu dobri po Kosovo.

Izbor Pacollija za predsednika desio se u trećem krugu glasanja, a nakon duže pauze koju je zatražila DPK, što je bilo protivzakonito, kako je kazao Krasniqi, predsednik Skupštine.

Sa druge strane, Driton Selmanaj, predstavnik Demokratskog instituta Kosova koji nadgleda rad Skupštine, reagovao je pošto se tokom glasanja za predsednika prekršio Ustav Kosova i Pravilnik o radu Skupštine.

“U ovom slučaju smatram da je sloboda izražavanja i odlučivanja ograničena i način na koji se prekinula plenarna sednica tera nas da verujemo da se poslanici Skupštine Kosova ne osećaju slobodnim kada je u pitanju glasanje”
, kazao je Selmanaj.

Sednici vanrednog zasedanja Skupštine Kosova u utorak nije prisustvovala opozicija, pošto se izjasnila da je protiv Pacollija za predsednika zemlje i protiv Thacija za šefa Vlade. U trenutku glasanja za predsednika i vladu, u sali je bilo prisutno 67 od 120 poslanika.

Fejt čestitao na izboru vlasti

Fejt čestitao na izboru vlasti

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu, Piter Fejt, uputio je u sredu čestitke novom predsedniku i novom premijeru Kosova, nakon glasanja održanog u Skupštini Kosova.

Fejt je putem saopštenja naveo da predsednik i premijer imaju centralne uloge u vođenju budućeg razvoja Kosova, uključujući i postizanje daljeg napretka u evropskoj perspektivi Kosova.

“Oni moraju da dobro iskoriste nesumnjivu energiju i sposobnost naroda Kosova, kako bi gradili demokratsko, multietničko Kosovo, koje će doprinositi miru i stabilnosti u regionu. Ovo će pomoći napore na obezbeđivanju većeg broja priznanja”, navodi Fejt.

On je takođe izrazio nadu da će novi lideri i čitava Vlada nastaviti sa reformama koje su postavljene u Sveobuhvatnom predlogu statusa.

"S obzirom da je Kosovo u poslednje vreme imalo zastoje i suočava se sa velikim izazovima, ima puno važnog posla da se obavi na popravljanju ugleda Kosova. U rešavanju ovih hitnih pitanja, predsednik i premijer mogu biti sigurni da će imati moj savet i podršku”, navodi se na kraju saopštenja.
XS
SM
MD
LG