Dostupni linkovi

Prioriteti evropske reforme i priznanja Kosova


Premijer Kosova Hašim Tači i novoizabrana predsednica Atifete Jahjaga, 8. april 2011
Premijer Kosova Hašim Tači i novoizabrana predsednica Atifete Jahjaga, 8. april 2011
Tokom svog prvog radnog dana, nova predsednica Kosova Atifete Jahjaga u petak se sastala sa premijerom zemlje, Hashimom Thacijem, dok joj je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, ministar Bajram Rexhepi dodelio Medalju zahvalnosti.

Izabrana sporazumom političkih partija, tridesetpetogodišnja Jahjaga, bivša zamenica direktora policije, je prva žena izabrana za predsednika Kosova. Inače ne pripada ni jednoj političkoj partiji i do sada je najmlađa izabrana osoba na mesto predsednika. Ona je takođe i poslednja predsednica za koju je glasala Skupština Kosova.

Na dodeli Medalje Zahvalnosti, ona je obećala podršku Policiji Kosova.

“Ponosna sam što sam bila angažovana u stvaranju i izgradnji jedne poštovane institucije kao što je Policija Kosova. Tokom rada sa vama dala sam svoj maksimalni doprinos, ne štedeći moje znanje i angažovanje, u korist izgradnje institucija i na usluzi građana naše zemlje. Za naš zajednički posao postoje i zajednički uspesi. Obećavam da ću vam sa dužnosti predsednice zemlje dati svu podršku na putu ispunjenja misije koja će biti na usluzi građanima zemlje”
, kazala je Jahjaga.

Ministar Rexhepi izrazio je ubeđenje da će nova predsednica Kosova biti uspešna na novoj dužnosti koju je preuzela.

“Veoma sam uveren da će ovaj posao izvršiti na odličan način i da će doprineti tome da Kosovo prizna što više zemalja. Ponosni smo što je ona jedina predsednica u Jugoistočnoj Evropi koja postigla mnogo i ima puno zasluga”
, kazao je Rexhepi.

Nova istorija Kosova


A na sastanku Vlade u petak, premijer Kosova Hashim Thaci kazao je da postignuti sporazum vladajućih partija i Demokratskog saveza Kosova o izboru predsednika predstavlja dobru vest za novu istoriju Kosova.

Bedžet Pacoli novi je zamenik kosovskog premijera
“Od juče je počela nova politička istorija za Kosovo, počela je agenda reformi koja će biti ispunjena u potpunosti. Sa dobrim razumevanjem i poštovanjem za opozicione partije, radićemo zajedno, a kada su u pitanju interesi zemlje, imaćemo zajedničke stavove, kako pozicija tako i opozicija. Mi kao koalicioni partneri poštovaćemo postignut sporazum za izbor zajedničkog predsednika kao i početak implementacije svih izbornih reformi koje će proći kroz skupštinu Kosova. Sve političke partije, svi poslanici Skupštine, zajedno ćemo raditi na procesu liberalizaciji viza, integracije Kosova u NATO i EU, za demokratske i izborne reforme”, kazao je Thaci.

A s obzirom da mesto predsednika zemlje više ne pripada Alijansi novo Kosovo, što je bio deo vladajućeg koalicionog sporazuma, u toku narednih dana očekuju se i promene unutar Vlade, potvrdio je zamenik premijera Hajredin Kuci.

"Nastale su nove okolnosti kada je u pitanju balans između koalicionih partija. Pozicija predsednika Republike Kosovo je po koalicionom sporazumu pripadala Alijansi novo Kosovo, što više nije slučaj. Prema tome, biće novog balansiranja unutar vlade između koalicionih partnera. Ne radi se o smenama ili o novim pozicijama, već o novom balansu u Vladi”
, kazao je Kuci, ne spominjući nikakva nova imena.

U međuvremenu, Vlada Kosova je obavestila da je premijer Hashim Thaçi imenovao Bedžeta Pacolija za prvog zamenika premijera Kosova. Pacoli će biti zadužen za međunarodne odnose, kako bi osigurao nova priznanja Kosova i strane investicije.
XS
SM
MD
LG