Dostupni linkovi

Atifete Jahjaga izabrana za predsednicu Kosova


Novoizabrana predsednica Kosova Atifete Jahjaga (levo) čestita joj kosovski premijer Hašim Tači na vanrednoj sednici parlamenta, Priština, 07. april 2011.
Novoizabrana predsednica Kosova Atifete Jahjaga (levo) čestita joj kosovski premijer Hašim Tači na vanrednoj sednici parlamenta, Priština, 07. april 2011.
Skupština Kosova izabrala je u četvrtak uveče Atifetu Jahjaga za predsednicu Kosova. Ona je do sada obavljala dužnost zamenika generalnog direktora Policije Kosova.

Jahjaga je izabrana kao nezavisni kandidat za predsednika Kosova na osnovu postignutog sporazuma vladajuće Demokratske partije Kosova i Alijanse novo Kosovo kao i opozicionog Demokratskog saveza Kosova, u cilju prevazilaženja političkog grča na Kosovu.

Izabrana predsednica, Jahjaga, položila je zakletvu ispred Skupštine da će braniti Ustav, suverenitet i integritet Republike Kosova.

U svom prvom obraćanju poslanicima i građanima Kosova, Jahjaga je rekla da ima volje i samouverenje da će pomoći reformama i pozitivnim promenama na Kosovu.

„Kao predsednica zemlje, biću garant ustavnosti i zakonodavnosti.
Novoizabrana predsednica kazala je da je cilj Kosova integracija u EU, kao i održavanje prijateljstva sa SAD-om
Faktor ujedinjenja, političke nepristrasnosti, zaštitnik i predstavnik interesa suverenog i nezavisnog Kosova. Predstavnik svih građana Kosova, bez obzira na naciju, veru, rasu i pol“
, kazala je Jahjaga.

Novoizabrana predsednica kazala je da je cilj Kosova integracija u EU, kao i održavanje prijateljstva sa SAD-om. Ona je pomenula i proces dijaloga sa Srbijom, kojeg je ocenila veoma normalnim.

„Pošto ne možemo da promenimo prošlost, izgradićemo budućnost tako što ćemo učiti od grešaka iz prošlosti. Dijalog će biti uspešan. Nakon njegovog završetka, regionu će se vratiti mir i stabilnost. Kosovo i Srbija imaće jasan put ka učlanjenju u EU, tako što će jedna drugoj pomagati a ne smetati“, kazala je Jahjaga.

Moguće je da je Jahjaga poslednja predsednica izabrana od strane Skupštine, pošto postignu sporazum između političkih subjekata predviđa da se u budućnosti predsednik zemlje bira direktno od strane građana.

Odluku Skupštine pozdravio je i premijer Hashim Thaçi. On je kazao da Kosovo nastavlja sa svojom agendom integracija i reformi.

„Sad ćemo nastaviti sa našom agendom razvoja evropskog Kosova, uspostavljanja vladavine zakona, demokratskih reforma u politici, ekonomiji i zakonodavstvu“
, kazao je on.

Bez podrške cele opozicije


Jahjaga je izabrana za predsednicu u prvom krugu glasanja. Od 100 prisutnih poslanika, od ukupno 120, za Jahjagu je glasalo njih 80.Tokom procesa glasanja, njen protukandidat bila je Suzana Novobrdaljiu, poslanica ANK-a, koja je dobia samo 10 glasova. Drugih 10 glasova bila su nevažeća.

Jahjaga međutim nije dobila glasove svih opozicionih partija.

Postignuti sporazum na sastanku u sredu koji je održan uz posredstvo američkog ambasadora na Kosovu Kristofera Della, predviđa i određivanje vremenskih rokova za izborne reforme i ustavne promene.

To su bili uslovi DSK-a za njihovu podršku kandidatu za predsednika Kosova. Ali, sem Demokratskog saveza Kosova, ostale partije u opoziciji nisu bile pozvane na ove razgovore.

Novoizabrana predsednica Kosova Atifete Jahjaga tokom polaganja zakletve u parlamentu, Priština, 07. april 2011.
Stoga je proces glasanja predsednika bojkotovao pokret Samoopredeljenje. Šef parlamentarne grupe ovog subjekta, Visar Ymeri, kazao je da se Samoopredeljenje protivi kandidaturi Atifete Jahjage pošto je ona proizvod političkog sporazuma i partijske trgovine.

Sporazum koji su potpisali Hashim Thaci, Bedjet Pacoli i Isa Mustafa, po njemu, ne predstavlja izlazak, već produbljivanje političke krize.

“Postignut sporazum produžava život ove vladavine za jos najmanje dve ipo godine. Ove dve i po godine su problem a ne rešenje, zato što će se u toku tog vremena oni zalagati da prodaju Poštu i telekomunikacije Kosova, Elektro korporaciju Kosova, Trepču, kao i da završe razgovore razgovore sa Srbijom koji će od Kosova napraviti Bosnu”, kazao je Ymeri.

Od patrole do generalskog čina

Inače, na Kosovu se malo zna o Atifeti Jahjagi, tako da je dosta građana ovakvu vest dočekalo sa čuđenjem.

Na osnovu njene biografije iz Policije Kosova, Jahjaga je jedna od najprofesionalnijih kadrova u policiji. Rođena je 1975. godine u Đakovici. Po struci je pravnik, a policijsko usavršavanje stekla je u na univerzitetima u Engleskoj i SAD-u.
U biografiji Atifete Jahjage se navodi da je jedina žena na Kosovu i u regionu koja je bila na svim vodećim položajima u policiji, učestvujući u svim rukovodećim zadacima.

U njenoj biografiji se navodi da je jedina žena na Kosovu i u regionu koja je bila na svim vodećim položajima u policiji, učestvujući u svim rukovodećim zadacima. Karijeru u policiji počela sa patroliranjem, da bi zatim dobila sve činove, uključujući i čin generala, kao najvisočiji čin Policije Kosova.

Kaže se da je postala primer uspeha u posvećenosti, veštinama,
U biografiji Atifete Jahjage se navodi da je jedina žena na Kosovu i u regionu koja je bila na svim vodećim položajima u policiji, učestvujući u svim rukovodećim zadacima.
profesionalizmu, korektnosti u radu, te u sprovodjenju vladavine zakona. Tokom svoje karijere, Jahjaga je dobila brojne nagrade i zahvalnice za svoj rad, kao i za saradnju sa međunarodnim policijskim snagama, KFOR-om na Kosovu, te sa Departmanom pravde SAD-a, FBI-om i dr. Ona je takođe nominovana za ambasadora mira od strane Univerzalne federacije za mir UN-a.

Iako je njeno ime nepoznato građanima, oni ipak pozdravljaju odluku da Kosovom rukovodi jedna žena.

“Drago mi je da je došlo do sporazuma kako kriza ne bi bila još više produbljena. Mislim da je dobro što će nas sada predstavljati jedna žena.”

“Mislim da su kosovski lideri napokon doneli jednu dobru odluku. Na čelu naše zemlje sad će biti jedna žena koja je u svojoj profesiji postigla veoma mnogo.”


Ali ima i onih koji nikad nisu čuli ime Atifete Jahjage

“Veoma sam se začudila kad sam čula o njoj. Ne znam je i čudno mi je da za takvo mesto izaberu nepoznato ime.”

Izbor Atifete Jahjage usledio je nakon što je Ustavni sud Kosova doneo presudu da je Bedžet Pacoli 22. februara, izabran na mesto predsednika zemlje na neustavan način.
XS
SM
MD
LG