Dostupni linkovi

Neophodno prevazići haos u sudstvu na severu Kosova


Sud u Mitrovici - ilustrativna fotografija
Sud u Mitrovici - ilustrativna fotografija
Od proglašavanja nezavisnosti Kosova sudski sistem na severu zemlje ne funkcioniše što je posledica nedostatka političke volje da se i u ovom delu zemlje ostvaruje zakonitost, smatraju analitičari i dobri poznavaoci pitanja pravosuđa. Oni ocenjuju da međunarodni faktori prisustni na Kosovu treba svakako da preduzmu potrebne mere da pravni sistem funkcioniše onako kako je predviđeno Ustavom i zakonima Kosova.

Bivša ministarka pravde Nekibe Kelmendi kaže da međunarodni predstavnici, u konkretnom slučaju Eulex, ne rade transparentno na rešavanju ovog pitanja i kao primer spominje njihov predlog da se imenjuju dvojica sudija za sudove Okružnog suda u Mitrovici, koje je u okviru sudskog sistema Srbije već imenovao predsednik Srbije Boris Tadić.

„Nikako ne smeju da se imenjuju za sudije oni koji su imenovani od strane Tadića. Bilo je takvih predloga, međutim nisu samo ta dvojica, tu su i sudije imenovane u Leposaviću i Zubinom Potoku“,
kaže Kelmendi.

Profesor krivičnom prava Ismet Salihu ocenjuje da je sever Kosova već deset godina u haosu što se tiče ostvarivanja zakonitosti.

„Haos je tamo već 10-11 godina i tako će biti i dalje, ako se toleriše ovo stanje. Haos će se nastaviti i može da preraste i da bude još veći kako na politčkom takođe i na bezbednosnom planu, kao i u aspektu teritorijalnog integriteta Kosova. To bez presedana, ni u jednoj državi na svetu ne verujem da bi se to dozvolilo“,
kaže profesor Salihu.

Eulex selektivno transparentan

Nekibe Kelmendi
Gospođa Kelmendi izlaz iz ovakve situacije vidi u imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija od strane domaćih institucija.

“Sudski savet Kosova treba da preporuči predsedniku i predsednik Republike Fatmir Sejdiu treba da ih imenuje ukazom“,
kaže Kelmendi.

Profesor Salihu rešenje vidi u saradnji sa međunarodnim zvaničnicima, konkretno sa Eulex-om.

“Prema konceptu koji je prihvaćem i izjavama zvaničnika Kosova i Eulex-a, posebno šefa Eulex-a gospodina (Iva de) Kermabona to pitanje treba da se reši za izvesno vreme, po njima ne tako brzo. Koliko će to trajati - ne znam, međutim, za sada se izlaz traži razgovorima, političkim i ekonomskim merama, ubeđivanjem da započne primena zakona, odnosno funkcionalizacija sudova na ovom delu teritorije Kosova“.


Gospođa Kelmendi ocenjuje da Eulex nije transparentan u odnosu na institucije Kosova, i institucijama Kosova ali i javnosti se nude selektivne informacije.

„Selektivno su transparentni. One stvari koje se znaju oni ih spominju. One suštinske ne spominju. Primera radi nisu spomenuli da su postigli sporazum, za koji ne znam da li je potpisan o sudijama Krivokapiću i Petroviću koje je imenovala Srbija. Oni su predloženi da dođu ovde i da rade. Zašto nisu bili transparentni da su to ljudi koji žele da dođu. Oni na Kosovo dolaze u dvojnom statusu i kao sudije Srbije i Kosova, što je neprihvaljivo“, kaže Kelmendi.

Bivša ministrarka pravde kaže da nezavisno što su institucije Kosova opredeljene za multietničko sudstvo moguće rešenja za sada bilo da sudovi na severu počnu da rade sa sudijama Albancima i međunarodnim sudijama, kako bi se stvorili uslovi da se u njih uključe i sudije Srbi.

Od proglašavanja nezavisnosti Kosova Okružni sud u Mitrovici je nefunkcionalan. Jedan broj sudija iz tog suda trenutno radi u nekoliko prostorija Opštinskog suda u Vučitrnu i to samo na predmetima pritvora i drugim hitnim slučajevima. U zgradi suda na severu Mitrovice rade dvoje međunarodnih sudija i jedan broj administrativnih radnika iz redova albanske i srpske zajednice.
XS
SM
MD
LG