Dostupni linkovi

Skoro potpuno obnovljeni pravoslavni objekti


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
Renoviranje i potpuno osposobljavanje 35 verskih objekata pravoslavne vere koji su oštećeni ili uništeni tokom martovskih nasilnih nemira pre šest godina je pri kraju, kažu u Ministarstvu kulture, omladine i sporta Vlade Kosova.

Ministar kulture, omladine i sporta Valton Beqiri, u okviru kojeg deluju komisija za obnovu pravoslavnih svetinja, kaže da je u toku zadnja faza procesa njihove obnove i rekonstrukcije.

Proces koji je započet odmah nakon martovskih nemira je jedno vreme, posle proglašavanja nezavisnosti imao zaostajanja u ostvarivanju.

„Bilo je jedno vreme, u kojem je posle proglašavanja nezavisnosti, bilo nemogućnosti komuniciranja sa SPC. Međutim, taj problem je prevaziđen tokom prošle godine i sada smo u završnoj fazi ostvarivanja svih obaveza koje je Vlada odnosno Republika Kosovo preuzela“, kaže Beqiri.

On ističe da su odlukom Vlade prošlog meseca dodeljena sredstva od pola miliona evra, koja nisu iskorišćena tokom prošlih godina.

Obezbeđenje i na Gazimestanu

Prema ministru Beqiri do sada je renovirano 30 pravoslavnih verskih objekata koji su bili oštećeni. On ističe da je odmah nakon martovskih nemira 2004. godine, Skupština Kosova dodelila 3.5 miliona evra za njihovo renoviranje, dok je do sada za ovu namenu utrošeno oko deset miliona.

“Sada smo pri kraju. Ostala su tri objekta, koji su u završnoj fazi i odluka Vlade Kosova da se obezbede sredstva za ovu namenu pokazuje njeno opredeljenje da se završe radovi u objektima koji su oštećeni u martu 2004. godine.“

Po njemu to istovremeno znači i opredeljenje da se nastavi sa zaštitom i promocijom svih vrednosti, ne samo pravoslavnih već i svih vrednosti kulturne tradicije.

Planirano je da se celokupni proces obnove i rekonstrukcije svih objekata okonča do kraja ove godine.

Do sada su svi objekti pravoslavne vere obezbeđivani od strane KFOR-a, dok se paketom međunarodnog posrednika za status Kosova, Martija Ahtisarija predviđa da ovi objekti budu pod zaštitom Policije Kosova.

I spomenik srpskih junaka na Gazimestanu će od sutra biti dat na obezbeđenje Policiji Kosova. Portparol Policije Baki Kelani kaže da je PK spremna i sposobna da pruži zaštitu kulturnim spomenicima.

“Policija Kosova je spremna i osposobljena da primi na odgovornost i obezbedi sigurnost za kulturne spomenike, onako kako je predviđeno planovima“, kaže Kelani i ističe da će se posle prijema odgovornosti za Gazimestan postepeno nastaviti sa prijemom i drugih objekata kulturnog i verskog nasleđa.

Tokom martovskih nemira 2004. godine život je izgubilo 19 lica, od toga 11 Albanaca i osmoro Srba.
XS
SM
MD
LG