Dostupni linkovi

Izgorele dve srpske kuće kod Kline


Dve kuće čiji su vlasnici Srbi izgorele su u petak uveče u selu Drsniku kod Kline. Policija kaže da je požar podmetnu ali se motivi ne znaju. Istraga je u toku.

Kuće Živka i Milorada Dabižljevića u selu Drsnik opštine Klina izgorele su u kako je policija označila ‚podmetnutom požaru’. Jedna kuća je izgorela u potpunosti a druga je delimično oštećena.

Kada je izbio požar u kućama nije bilo ljudi, kaže portparol Kosovske policije Arber Beka, dodajući da su regionalna policija i vatrogasci odmah odgovorili na prijavu požara.

“Policijske snage su došle na mesto događaja i počele kontrolu terena. Požar je zahvatio nenastanjene kuće Srba, koji u tom trenutu nisu bili na Kosovu. Šteta je na jednoj kući velika a na drugoj zahvaljujući reakciji vatrogasaca minimalizovana”, rekao je Beka dodavši da su na mesto incidenta izašle specijalne jedinice kriminalistike.

Lokalni Srbi su izjavili da je u pitanju etnički incident i da su požar podmetnuli Albanci. Predsednik srpske opštine Klina Sveta Dabižljević je ocenio da je ‚spaljivanje srpskih kuća usmereno na proterivanje i poslednjeg Srbina iz Metohije’. Međutim, policija ističe da se motivi još ne znaju.

“Mi se ne bavimo takvim predrasudama dok ne pronađemo osumnjičene ili dok nekog ne uhapsimo. Ovaj incident policija je označila kao podmetanje požara i izazivanje opšteg rizika”, rekao je portparol Beka.

Selo Drsnik je najveće povratničko selo u opštini Klina i u njemu živi 55 srpskih porodica. U Klini je do 1999. godine živelo oko 7 hiljada Srba.

U međuvremenu, lokalni mediji javljaju da su kosovski Srbi koji danima protestuju zbog višednevnog isključenja struje odložili proteste do ponedeljka. Meštani Šilova kod Gnjilana najavili su da bi njihova delegacija uskoro mogla otputovati u Beograd na razgovore s predstavnicima Vlade Srbije.

Kosovska elektro-energetska korporacija je više puta iznela svoj stav da popravke kvarova neće biti u selima čije stanovništvo ne plaća struju. Bez električne energije više od deset dana su sela opštine Obilić, Vučitrn i Gnjilane.

XS
SM
MD
LG