Dostupni linkovi

Povređen 21 pripadnik KFOR-a pri uklanjanju barikade


Nemačke trupe KFOR-a patroliraju pored barikada u blizini sela Zupče, 26. oktobar 2011.
Nemačke trupe KFOR-a patroliraju pored barikada u blizini sela Zupče, 26. oktobar 2011.
Zvaničnici KFOR-a saopštili su da je 21 vojnik zadobio povrede tokom akcije uklanjanja barikade kod Zvečana koja se desila u noći između srede i četvrtka.

Kako je saopšteno iz KFOR-a, jedan vojnik je zadobio povredu od kamiona, pet je zadobilo lakše povrede, a ostali površinske. Incident se desio kada su demonstranti sa tri kamiona natovarena šljunkom počeli da izguruju vojnike KFOR-a, dok ih je deo protestanata gađao kamenicama.

Portparol KFOR-a Uwe Nowicki izjavio je za RSE da su predstavnici mirovne misije, nakon uklanjanja barikade u selu Rudare, upotrebili suzavac kako bi rasterali Srbe koji su hteli da odbrane barikadu.

“Sinoć oko 23 cašova, KFOR je uspešno preuzeo kontrolu nad blokadom u Rudaru, bez incidenata. Međutim, u ponoć je bio povećan broj demonstranata koji su sa sobom dovezli tri kamiona i krenuli prema snagama KFOR-a”, kazao je Nowicki.

Snage KFOR-a su bile primorene da pucaju u vazduh, kao znak upozorenja. KFOR je u samoodbrani od demonstranata koji su bili sa kamionima upotrebio i suzavac.

“Kako bi se sprečila mogućnost dalje eskalacije sukoba, i kako dve strane ne bi bile izložene riziku, KFOR je doneo odluku da prekine akciju. KFOR potvrđuje da je 21 vojnik zadobio povrede”, rekao je Nowicki za RSE.

Portparol Policije Kosova za region Mitrovice, Besim Hoti, izjavio je da su Srbi nakon uklanjanja barikade napravili novu barikadu od šljunka.

“Ponovo su postavljeni kamioni sa šljunkom kako bi se potpunosti blokirao magistralni put Mitrovica – Leposavić, odnosno selo Rudare u opštini Zvečan”, kazao je Hoti.

U odvojenom događaju, samo nekoliko minuta posle ponoći, odjeknula je eksplozija kod “tri solitera” u severnom delu Mitrovice, u blizini glavnog ibarskog mosta. Povređenih nije bilo, ali su oštećena tri automobilska vozila, od kojih su dva bila u vlasništvu građana albanske nacionalnosti, a jedan u vlasništvu jednog Srbina.

Veruje se da je eksplozivno sredstvo ručna granata tipa “M-75” jugoslovenske proizvodnje.

Policija je saopštila da je otpočela istragu kako bi se utvrdili “uzroci, motivi kao i mogući osumnjičeni za ovo kriminalno delo”.

Sever Kosova je pod blokadom od kako je Vlada Kosova u julu sprovela odluku u preuzimanju kontrole na graničnim prelazima 1 i 31 sa Srbijom.

Srbi, koji čine većinsko stanovništvo u tom području, u znak protesta protiv takve takvoj odluke drže glavne magistralne puteve pod barikadama.
XS
SM
MD
LG