Dostupni linkovi

Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika


Kosovo, sabiranje rezultata popisa, maj 2011
Kosovo, sabiranje rezultata popisa, maj 2011
Zvaničnici Zavoda za statistiku Kosova objavili su u sredu preliminarne rezultate popisa stanovništva.

Na osnovu tih rezultata, na Kosovu trenutno živi 1.733.872 stanovnika, a u glavnom gradu 198.214. Konačni rezultati popisa biće objavljeni za godinu dana, kada će se znati i tačan broj stanovništva na osnovu etničke i verske pripadnosti.

Popis stanovništva i domaćinstava na Kosovu, koji je trajao od 1.-15. aprila, u nekim mestima i duže, sproveden je u 34 opštine, ali ne i u onim na severu Kosova, odnosno u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i u severnom delu Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo ovaj proces u organizaciji kosovskih institucija.

Ministar javne administracije Mahir Jagcilar kazao je da zasad
Ministar javne administracije Mahir Jagcilar kazao je da zasad nema planova da se popis stanovništva obavi na severu zemlje.

nema planova da se popis stanovništva obavi na severu zemlje.

“Na poslednjem sastanku upravnog odbora rečeno je da se popis stanovništva u tom delu sad zasad neće obaviti. Bez obzira na sve naše napore i međunarodne zajednice, nije postignuta potrebna saradnja sa stanovništvom u tom delu tokom popisa”, kazao Jagcilar, dodajući da će se na severu najverovatnije uraditi procena stanovništva.

Rukovodioci komisije za registraciju stanovništva kazali su da je proces realizovan na osnovu međunarodnih standarda, i da će se kao takav međunarodno priznati.

Međunarodno priznanje nije upitno

Popis na Kosovu, april 2011
Šef operacija Kancelarije za vezu Evropske komisije Kjartan Bjornsson kazao je da neuključenje severa u popis stanovništva neće predstavljati problem kada je u pitanju međunarodno priznanje ovog procesa.

„Neuključivanje severa u ovaj proces neće snositi negativne posledice u validnost sveopštih rezultata popisa“, kazao je Bjornsson.

I dok vladini zvaničnici ocenjuju proces popisa stanovništva uspešnim, demograf Mimoza Dushi smatra da ovaj proces ipak nije uspeo zbog toga što sever nije bio uključen, i zato što u procesu nisu uključeni ni građani Kosova koji žive van zemlje.

Dushi cifru od nešto više od 1.7 miliona smatra apsurdnom, pošto je taj broj blizu broju iz popisa od pre 30 godina.

“Ukoliko pratimo statistike, na Kosovu se u toku godine prosečno rodi oko 30.000 ljudi, a umire od 2.000 do 3.000. Prema tome, posle 30 godina na Kosovu treba biti oko milion više stanovnika”, kazala je Dushi.

Poslednji popis na Kosovu je održan 1981 godine. Na osnovu podataka Zavoda za statistiku Kosova, na Kosovu je tada živelo 1.584.440 stanovnika, od kojih oko 1.2 miliona Albanaca, nešto više od 200.000 Srba, 34.000 Roma, 12.000 Turaka, i 100.000 ostalih.
XS
SM
MD
LG