Dostupni linkovi

Popis stanovništva na proleće, Srbi se neće odazvati


Priština, ulica Majke Tereze, arhiv
Priština, ulica Majke Tereze, arhiv
I na Kosovu se očekuje da će se na proleće sledeće godine održati popis stanovništva, prvi nakon 30 godina. Ministarka javne uprave Kosova Edita Tahiri pozvala je u petak sve zajednice na Kosovu da aktivno učestvuju u popisu stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova koji će se održati između 1. i 15. aprila 2011. godine.

Po njenim rečima, popis će biti obavljen tako što će se snimiti stanje onih koji žive na Kosovu, ali će se dati mogućnost da se putem jedne dodatne liste snimi stanje kosovske populacije koja živi van Kosova. O tome će se deklarisati njihove porodice. Međutim, kako Tahiri kaže, svaki stanovnik Kosova od 1. do 15. aprila mora da bude na Kosovu kako bi bio registrovan.

Sever će i tokom ovog projekta biti izazov za kosovske institucije, budući da ih Srbi ne priznaju kao ni njihove aktivnosti.
"U ovom projektu o aktivnom učešću svih građana tokom popisa, kao i Srba sa severa, imamo podršku EU i svih naših međunarodnih partnera", kaže ministarka javne uprave Edita Tahiri.


Ministarka Tahiri kaže za RSE da se radi na tome da se Srbima na severu objasni da ovo nije politički projekat, već da će ovo legitimirati njihovo prisustvo na Kosovu.

“Vlada Kosova radi na sprovođenju plana za integraciju severa Kosova…Time očekujem poboljšanje komunikacije i kontakata, bez obzira što Beograd još uvek nastavlja sa svojim uticajem u tom delu. U ovom projektu o aktivnom učešću svih građana tokom popisa, kao i Srba sa severa, imamo podršku EU i svih naših međunarodnih partnera, tako da sam ubeđena da ćemo zajedno sa njima pronaći način da i oni učestvuju”, kaže Tahiri.

Jakšić: Legalizacija etničkog čišćenja

Marko Jakšić, Foto: Valona Teliqi, arhiv
A jedan od lidera Srba sa severa, Marko Jakšić, smatra da se Srbi u ovom delu zemlje neće odazvati popisu stanovništva u aprilu 2011. godine, jer bi time ustvari legalizovali etničko čišćenje Srba sa Kosova.

“Ja lično mislim da se nisu stekli uslovi da Srbi izađu na popis stanovništva 2011 godine i to ne samo na severu već na celom prostoru Kosova i Metohije. Zašto ovo govorim, više od 220.000 Srba je napustilo svoje domove, a do današnjeg dana skoro se niko nije vratio na ovim prostorima i jednostavno takav popis bi pre svega značio legalizaciju etničkog čišćenja Srba”, kaže Jakshić.

Popis stanovništva na proleće 2011. godine održava se u većini država u regionu kao i u Evropi.

Iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije najavljeno je bilo da je, tokom popisa stanovništva u Srbiji, predviđen popis stanovništva i na Kosovu, tako da se može desiti da će se na Kosovu održati dva popisa stanovništva.

U vezi sa tim, ministarka javne uprave Kosova, Edita Tahiri, kaže da je to dobra prilika za građane da se opredele gde se žele registrovati.

“Građanin će sam odlučiti gde želi da se registruje. Ako želi da se registruje kao građanin Srbije, onda treba da
"Beograd najverovatnije neće organizovati popis ovde pošto je ovaj deo, na neki način na osnovu Rezolucije 1244, pod teritorijom na kojoj je gazda UNMIK", kaže jedan od lidera Srba Marko Jakšić.
bude stanovnik u Srbiji a ne na Kosovu. Ako želi da bude građanin Kosova, onda neka tog dana bude u svojoj kući na Kosovu”
, kaže Tahiri.

Jakšić, međutim, smatra da Beograd nema nadležnosti da organizuje popis stanovništva na Kosovu.

“Beograd najverovatnije neće organizovati popis ovde pošto je ovaj deo, na neki način na osnovu Rezolucije 1244, pod teritorijom na kojoj je gazda UNMIK, tako da Beograd nema nadležnosti da organizuje jedan značajan politički događaj kao što je popis”, tvrdi Jakšić.

Poslednji popis stanovništva na Kosovu izvršen je1981. godine. Još jedan je bio 1991. godine, međutim albanska zajednica ga je bojkotovala i nije bio međunarodno priznat.

Na osnovu indikatora Zavoda za statistiku Kosova, procenjuje se da populacija Kosova 2.153.139 od čega Albanci čine 92 % od ukupnog stanovništva, Srbi 5.3 %, dok druge etničke grupe 2.7 %.
XS
SM
MD
LG