Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povratak policajaca nije bio uslovljavan


Povratak na posao 318 pripadnika Policije Kosova iz redova srpske zajednice nema nikakve veze sa planom od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, kako je juče saopšteno iz Vlade Srbije, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova i EULEX-u.

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Kosova Fisnik Rexhepi kaže za naš program da povratak Srba u policiju nije bio uslovljen i da se radi o dobrovoljnom povratku na radna mesta koja su napustila odmah nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova.

„Mogu sa sigurnošću da tvrdim da je povratak policajaca na njihova radna mesta ostvaren na dobrovoljnoj osnovi, rezultat je njihove volje da se vrate i rezultat je stalnih poziva od strane ninstitucija Kosova u saradnji sa međunarodnom partnerima. Na posao se vratilo 318 policijaca, samo se 7 nije vratilo, pošto su oni obezbedili drugo zapošljavanje“, rekao je Rexhepi.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije je u četvrtak rečeno da je povratak policajaca ustvari povratak na stanje od pre poroglašavanja nezavisnosti. Takvu izjavu odbijaju u EULEX-u, koji je, prema tvrdnjama Beograda, pregovarao oko specifičnih aranžmana kako će raditi i pod čijim će komandnim lancem biti policajci koji su se vratili. Portparolka za policiju u okviru EULEX-a Karin Limdal kaže da nije bilo nikakvih pregovora.

„Nije bilo nikakvih pregovora. To je pitanje spomenuto i od strane Iva de Kermabona koji je rekao da je izuzetno značajno da se policajci vrate na svoja radne mesta, kako bi policija Kosova bila multietnička snaga i da radi u interesu svih onih koji žive na Kosovu, ali nije bilo pregovora. EULEX nema mandat da pregovara“, rekla je Limdal.

Svih 318 Srba policajaca su se na svoja radna mesta vratili 30. juna, kada je bio zadnji rok. Razlog napuštanja posla je bilo proglašavanje nezavisnosti Kosova i tom činu je potpomogao i zvanični Beograd. Srbi pripadnici policije nisu hteli da prihvate komandni lanac Kosovske policije. Savetnik ministra unutrašnjih poslova Kosova Rexhepi kaže da će svi pripadnici policije biti pod jednim komandnim lancem – policije Kosova.

„U policiji Kosova ima sami jedan komandni lanac, on funkcioniše na celoj teritoriji Republike Kosovo. Policajci koji su vratili na svoja radna mesta rade na teritoriji svoje opštine i sve ide kako smo planirali. Oni ostvaruju zadatke koje dobijaju od svojih nadređenih“
, kaže Rexhepi.

Takve ocene potvrđuje i glasnogovornica Limdal.

„Koliko je EULEX informisan, nije bilo uslovljavanja, ali je jasno da su se svi policajci koji su se vratili vratili pod komandom Kosovske policije.“


Severni deo Kosova ostaje problem za sebe. Policajci koji deluju u tom delu zemlje nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom ne izveštavaju direktno glavnoj ili regionalnoj komandi KP. To čine preko EULEX-a.

„Postoji samo jedan komandni lanac, ali kao što znate na severu ima specifičnih aranžmana što se tiče izveštavanja. Srbi pripadnici policije koji rade u tom delu preko EULEX-a podnose izveštaj Kosovkoj policiji“, kaže Limdal.

Više od 300 pripadnika policije je više od godinu dana, iako su pod suspenzijom zbog odbijanja da rade primali pune plate. U aprilu MUP Kosova je doneo odluku da im se prekine isplata i dat im je rok od 45 dana da se vrate na radna mesta ili će im se prekinuti radni odnos. Poslednjeg dana roka za povratak, 30 juna na posao se vratilo 318 pripadnika policije, dok su sedmorica u međuvremenu našla drugo zaposlenje.
XS
SM
MD
LG