Dostupni linkovi

Razočarenje neispunjenjem obećanja o platama


Zgrade Vlade Kosova, arhivska fotografija
Zgrade Vlade Kosova, arhivska fotografija
Predstavnici Unije nezavisnih sindikata Kosova izrazili su zabrinutost i razočarenje zbog neispunjenog obećanja Vlade o porastu plata u pojedinim javnim sektorima.

Premijer u ostavci Hashim Thaçi je tokom predizborne kampanje obećao povećanje plata od 30 do 50 posto za nekoliko kategorija koje se plaćaju iz budžeta Kosova za 2011. godinu koji još nije usvoijen.

Thaci je odluku doneo u januaru, pre delimičnog ponavljanja parlamentarnih izbora.

Nakon toga, nezvanično se saznaje da su zemlje Petorke, međunarodni civilni predstavnik na Kosovu i vladini zvaničnici održali nekoliko sastanaka na kojima je predviđena velika budžetska kriza ukoliko takva odluka stupi na snagu.
Ovo obećanje se mora realizovati usvajanjem budžeta, u suprotnom, siguran sam da će se ovo ostvariti putem dijaloga, ili, na neki drugi način koji ja lično ne bih želeo da se desi, a to su štrajk i protesti


Navodno, zatraženo je od i Međunarodnog civilnog predstavnika da poništi takvu odluku. Međutim, vladini zvaničnici su odbacili svaku mogućnost spoljašnog pritiska po ovom pitanju.

Ipak dešava se suprotno. Tako su u utorak predstavnici kosovske vlade u ostavci saopštili da neće biti povećanja plata za mesec januar. Oni su naveli da je odluka o povećanju plata i dalje na snazi, te da će se sprovesti retroaktivno kada Skupština Kosova bude usvojila budžet za 2011. godinu.

Inače, kosovski sindikalisti su govorili da će nadzirati realizaciju obećanja, a danas kažu da će sačekati usvajanje budžeta za ovu godinu.

Haxhi Arifi, rukovodioc Unije nezavisnih sindikata, izrazio je nadu da će usvajanjem budžeta za 2011. godinu, radnici primiti povećanja ličnih dohodaka, u suprotnom, ova unija će organizovati štrajk i proteste.

“Ovo obećanje se mora realizovati usvajanjem budžeta, u suprotnom, siguran sam da će se ovo ostvariti putem dijaloga, ili, na neki drugi način koji ja lično ne bih želeo da se desi, a to su štrajk i protesti”, kazao je Arifi.

"Teška odluka"

Premijer u ostavci, Thaci, je uoči izbora obećao da će povećati platu nastavnika u osnovnim i srednjim školama za 50 odsto, pripadnicima kosovske policije obećano je povećanje od 40 odsto, a ostalim državnim službenicima u javnom sektoru 30 posto.

Zbog neostvarenja obećanja pojedine škole u Prištini danas i nisu održale nastavu u znaku štrajka.

I predsednik sindikata za obrazovanje, nauku i tehnologiju, Ali Shabani, kaže da će za naredne korake sačekati usvajanje budzeta.

“U ovom slučaju još uvek nema institucionalnog vakuma i na njima je odgovornost. Zajedno smo bili u vladi i razgovarali o problemima koji se trenutno dešavaju. Trebamo da im verujemo, ali za to postoji vremenski rok. U trenutku kada rok bude prošao, za šta smo se svi složili, onda ćemo sindikalno reagovati. Verovaćemo im dok se ne usvoji budžet Kosova”, navodi Shabani.
Poznavaoci ekonomskih pitanja i predstavnici opozicije, Vladinu odluku o povećanju plata smatrali su neostvarivom i nezakonitom


Sa druge strane poznavaoci ekonomskih pitanja i predstavnici opozicije, Vladinu odluku o povećanju plata smatrali su neostvarivom i nezakonitom. Po njima, ova odluka je bila i u suprotnosti sa sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji ne dozvoljava povećanje plata više od osam odsto.

Lekë Musa, generalni direktor Američke privredne komore u Prištini, kaže da neostvarivanje obećanja zapravo pokazuje nezrelost Vlade u ostavci.

“Sada se nalazimo u trenutku kada oni ne mogu ispuniti svoja data obećanja zbog zakonskih obaveza koje se odnose na fiskalnu godinu. Fiskalna godina se treba odobriti od strane Parlamenta i da se sprovede od strane Vlade. U ovom trenutku, ne postoji ni jedno ni drugo, tako da je Vlada u ostavci u ovom trenutku u neobičnoj situaciji, i ne toliko dobroj, što je rezultat njihove nepromišljenosti”, navodi Musa.

Američka ambasada u Prištini u međuvremenu pozdravila je odluku premijera u ostavci da odloži isplatu povećanja plata dok Skupstina ne usvoji budžet za 2011. godinu.

U saopštenju ambasade se navodi da takva odluka premijera pokazuje poštovanje vladavine zakona i ustavnog poretka na Kosovu.

“Liderstvo zahteva donošenje teških odluka. Premijer je pokazao da je dobro upravljanje prioritet Kosova. Ovo je ispravna odlkuka”, kaže se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG