Dostupni linkovi

Ključna dilema hoće li biti prevremenih izbora


Priština uoči nove 2010. godine
Albanci i Srbi imaju različite prioritete u 2010. godini. Dok institucije Kosova najavljuju jačanje države i evropsku perspektivu, predstavnici srpske zajednice će i u 2010. godini biti podeljeni po pitanju saradnje sa Prištinom.

Hoće li biti prevremenih izbora u 2010. godini je ključna dilema političke scene Kosova na početku nove godine. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da se bilo kakve promene u centralnoj vlasti moraju desiti u skladu sa Ustavom.

“Ukoliko se stvori takva situacija ili ako neko dođe do ideje o nekoj drugoj varijanti investiranja u demokratske procese ja neću uništiti koncept političkog dogovora, ali partneri imaju slobodu da se oko toga dogovore”, rekao je Sejdiu.

Sejdiu je dodao da će institucije u 2010. raditi na brojnim izazovima kako bi se poboljšao život ljudi, povećao broj zemalja koje će priznati Kosovo i ubrzati vizna liberalizacija.

Predstavnici Vlade Kosova kažu da će u 2010. godini nastaviti da sprovodi svoj mandat. Potpredsednik Vlade Hajredin Kući ističe da će se raditi na razvoju politika na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Kao tri glavna prioriteta on navodi vladavinu zakona, ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost te evropsku perspektivu. Prema Kućiju, eventualne promene u Vladi te dileme oko prevremenih opštih izbora su pitanja o kojima će odlučiti koalicioni partneri.

OPOZICIJA: 2009. JE BILA GODINA NEUSPEHA


Ali opozicija oštro kritikuje vladu zbog brojnih neuspeha zahtevajući prevremene opšte izbore. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se posle 2009. godine neuspeha treba nešto menjati.

“Neuspeh je situacija na severu, teško ekonomsko stanje, visok nivo korupcije, a ni spoljna politika nije bila uspešna”, rekao je Haradinaj dodavši da je zbog takvog stanja neophodno da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori.

Institucije i političke partije očekuju da se u 2010. godini nastavi priznanje nezavisnosti Kosova te da Međunarodni sud pravde donese savetodavno mišljenje kojim će biti podržana odluka institucija u Prištini da proglase nezavisnost.
Oštra kritika Vlade -- Ramuš Haradinaj

Prema očekivanjima predstavnika srpske zajednice u 2010. godini najveći izazovi biće razvoj novih srpskih opština, te ostanak i povratak Srba na Kosovo. Međutim, angažovanje u tom pravcu Srbi različito vide.

Član Predsedništva Skupštine Kosova i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović ističe da se kroz institucije Kosova treba zalagati za bolje uslove života.

“Ja sam svestan da situacija na Kosovu nije najsvetlija ali svakako da bi pravili situaciju za bolji život neophodno je učešće i aktivnosti u tom pravcu. Iskreno se nadam da će naši partneri na centralnom nivou i naši prijatelji iz međunarodne zajednice prepoznati ne samo interes srpske zajednice već i svih građana i da pomognu opštinu Gračanica i druge opštine.”

Petrović je dodao da će prioriteti njegove partije biti ‘opstanak koji nema alternative, poboljšanje uslova tih ljudi i povratak svih koji su napustili prostor Kosova nakon ’99. godine’.

POTREBNA JEDINSTVENA SRPSKA NACIONALNA POLITIKA

Srbi koji ne priznaju institucije Kosova nadaju se da će u 2010. godini posle odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, početi novi pregovori o statusu.

Dragan Velić, predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova smatra da će 2010. biti ‘vrlo teška godina zbog nastavka dualizma vlasti’.

“Isto tako očekujem pozitivan ishod Međunarodnog suda pravde i ponovno otvaranje procesa razgovora, isto tako očekujem od Republike Srbije jačanje institucija koje bi zaštitile srpsku zajednicu i ulaganje u infrastrukturu kako bi se poboljšao život Srba.”

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović očekuje da se napravi jedinstvena politika srpske vlasti i opozicije sa Srbima na Kosovu.

“Nadamo se da će negativni tokovi i pokušaji stvaranja tih kosovskih institucija njihovog jačanja a slabljenja i ukidanja naših institucija prestati i da ćemo preko naših institucija zajedno sa našom državom sa relevantnim strankama uspostaviti tu neophodnu jedinstvenu odgovornu nacionalnu politiku i bolje se boriti za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.”

U 2010. godini biće formirane još dve većinski srpske opštine. Posle Gračanice, Raniluga i Klokota, Međunarodna civilna kancelarija je najavila da će najverovatnije u maju biti održani izbori za nove opštine Severna Mitrovica i Parteš kod Gnjilana, kako je predviđeno Planom Martija Ahtisarija.

Ostaje da se vidi kako će se to organizovati pošto su se do sada meštani ovih sredina protivili uspostavljanju opština koje rade prema zakonima Kosova.
XS
SM
MD
LG