Dostupni linkovi

Smanjenje nadležnosti međunarodnog civilnog predstavnika?


Peter Faith
Na sastanku Međunarodne upravljačke grupe, koji se održava početkom naredne sedmice u Beču, biće razmatran mandat Međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta. Ahtisarijev Plan predviđa smanjenje njegovog angažovanja posle dve godine od stupanja na snagu Plana.

Hoće li se smanjiti nadležnosti Međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta? Ovo pitanje će biti jedna od tema sastanka grupe zemalja koje su priznale Kosovo.

Međunarodna upravljačka grupa (MUG) koja periodično razmatra sprovođenje plana Martija Ahtrisarija sastaće se u ponedeljak u Beču. Teme sastanka biće kako rad kosovskih institucija tako i međunarodnih misija. Stoga će MUG razmotriti i mandat šefa Međunarodne civilne kancelarije (ICO) Pitera Fejta.

“Međunarodna upravljačka grupa će odrediti standarde za periodično razmatranje mandata Međunarodnog civilnog predstavnika i njegovih kompetencija ne kasnije od dve godine nakon stupanja na snagu predloga”, navodi se u Ahtisarijevom planu.

Inače mandat Međunarodnog civilnog predstavnika se završava onda kada Međunarodna upravljačka grupa utvrdi da je Kosovo ispunilo uslove iz Plana o statusu. Pored te funkcije Piter Fejt je i specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Poznavaoci političkih prilika veruju da neće biti suštinskih promena u tom procesu te da će i dalje šef ICO-a imati snažnu izvršnu vlast. Smatra se da bi se mogle uvesti samo formalne promene, dok će on i dalje moći da utiče na imenovanje i smenjivanje zvaničnika.

FEJT IMENOVAO PRIPREMNI TIM ZA OPŠTINU SEVERNA MITROVICA


Hašim Tači
Međutim, Piter Fejt do sada nije u potpunosti upotrebio svoje izvršne nadležnosti pošto se o svim pitanjima dogovara sa premijerom i predsednikom Kosova, a kosovske insitucije su u potpunosti prihvatile da sprovode Ahtisarijev Plan.

Sastanku MUG u Beču prisustvovaće i premijer Kosova Hašim Tači. On je izjavio da će predstaviti napredak koji je Kosovo postiglo u prethodnom periodu.

“Informisaću o sprovođenju Ustava i zakona u skladu sa Planom Martija Ahtisarija na celoj teritoriji Kosova, i našim obećanjima o početku demokratskih reformi u svim oblastima”, rekao je Tači.

Kosovski premijer je kazao da će Međunarodnu upravljačku grupu upoznati i sa uspešno održanim lokalnim izborima, procesom decentralizacije, kao i koracima nakon ulaska Kosova u MMF i Svetsku banku.

U međuvremenu, uoči sastanka MUG u Beču, ICO je danas saopštio da je Piter Fejt imenovao članove pripremnog tima za opštinu Severna Mitrovica. Kako je saopštio ICO, Fejt je imenovao 14 članova tima koji imaju mandat da pripreme resurse, sredstva i administrativnu strukturu za osnivanje i funkcionisanje nove opštine Severna Mitrovica.

“Članovi pripremnog tima će raditi na pripremanju nove opštine kojoj će najveći prioritet biti da služi građanima. Oni će u tom poslu imati punu podršku Međunarodne civilne kancelarije”, rekao je Fejt.

Ahtisarijev plan priznaje tri međunarodne misije – Euleks, ICO i KFOR. Smatra se da će ubuduće najveći izazov biti delovanje ICO-a i Vlade Kosova na severu, gde većinsko srpsko stanovništvo ne prihvata Fejta a ni kosovske zakone.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG