Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konstituisanje novih opština u novembru


Peter Faith
Tri nove srpske opštine i jedna proširena biće konstituisane odmah nakon lokalnih izbora 15. novembra, najavio je Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt. Ali, Srbi sumnjaju da će nove srpske opštine postići puni kapacitet nakon novembarskih izbora. Ipak dodaju da su nove opštine Srbima potrebne.

Hoće li nove srpske opštine biti spremne za konstituisanje posle lokalnih izbora 15. novembra? I dok se odgovor nalazi u najavi Međunarodne civilne kancelarije kako je sve spremno da nove srpske opštine zažive, Srbi nisu sasvim uvereni u to.

Piter Fejt je najavio da će tri nove kosovske opštine i jedna proširena biti konstituisane odmah nakon lokalnih izbora 15. novembra. Fejt je rekao da su pripreme završene u novim opštinama Gračanica, Klokot, Ranilug kao i u proširenoj opštini Novo Brdo.

Kako je najavljeno proces decentralizacije nastavlja se u Partešu i Severnoj Mitrovici, gde će izbori biti održani najkasnije do maja. Portparol Međunarodne civilne kancelarije, ICO-a, Endi Mekgafi kaže da srpska zajednica sve više podržava formiranje novih opština.

“Smatram da je povećano interesovanje za decentralizaciju, proces koji je počeo još 2008. godine”, kaže Mekgafi.

Ali situacija u Mitrovici je drugačija.

“Sigurno će biti formirana i opština Severna Mitrovica, optimalno vreme za to je navedeno u izjavi Vlade i ICO-a gde se predviđa da pripreme počnu za šest meseci”, rekao je portparol.

On je dodao da će decentralizacija na severu Kosova ići postepeno, prema planu Ahtisarija.

“Želimo da se ovaj proces realizuje putem konsenzusa a ne konfrontacija”, rekao je on.

Prethodno su u novim opštinama formirani pripremi timovi, u julu odnosno avgustu, tako što je njihove članove imenovao Piter Fejt. Ovi timovi su imali zadatak da pripreme resurse, imovinu i administrativnu strukturu za buduće opštine.

Revitalizaciha prava Srba

Jedan od članova Pripremnog tima za novu opštinu Gračanica je i Nebojša Perić iz Udruženja Vidovdan.

“Formiranjem opštinskih pripremnih timova počele su da funkcionišu opštine sa srpskom većinom, međutim veoma kratak rok od tri meseca od konstituisanja pripremnih timova do izbora i početka funkcionisanja opština u punom kapacitetu je zaista kratak rok i ja ne vidim da one mogu da počnu da funkcionišu u punom kapacitetu”, kaže Perić.

I Ranđel Nojkić, predsednik SPO-a za Kosovo, ne veruje da će nove opštine biti spremne za predstojeće lokalne izbore.

“Još nisu definisani birački spiskovi, te prema tome ići na izbore za postojeće opštine te nakon toga formirati te nove opštine je prosto nemoguće i zapravo i ne zna se kako i na koji način će da funkcioniše takva vlast”, kaže Nojkić.

Fejt je ocenio da su nove opštine važne za realizaciju prava za srpsku zajednicu na Kosovu. Isto očekuju i Srbi, kaže Perić.

“Mi očekujemo, predstavnici srpske zajednice i sama srpska zajednica i nealbanske zajednice koje žive na teritorijama novih opština, je da nam pomognu te opštinske strukture da organizujemo svoj svakodnevni život jer postoji samo u nekim paralalenim strukturama u strukturama Republike Srbije, međutim to nije dovoljno i zato postoji veliko interesovanje za početak formiranja novih opština”, kaže on.

Planom Martija Ahtisarija za Kosovo koji je zvanični Beograd odbacio pošto se njime definiše nadgledana nezavisnost Kosova, predviđeno je osnivanje pet novih opština: Gračanica, Klokot sa Vrbovcem, Parteš, Ranilug i Severna Mitrovica. Ali Nojkić kaže da ni Plan Martija Ahtisarija nije jasno definisao praktičnu realizaciju decentralizacije.

“Ono što je bitno to je da ni u kom slučaju niko ne sme da dozvoli da se formiraju formalno opštine a da praktično one nemaju svoju suštinu i da praktično ne omoguće da Srbi na tim prostorima definišu svoj život”, rekao je on.

Perić dodaje da će se raspoloženje u srpskoj zajednici povodom navedenih većinski srpskih opština videti 15. novembra.

“Sam dan izbora će pokazati da li je srpska zajednica zaista zainteresovana i da li će pokazati interesovanje u punom smislu, jer o novim opštinama nisu dostupne informacije sta u svakodnodom životu i političkom organizovanju bi one mogle da im donose kao boljitak”, izjavio je on.
XS
SM
MD
LG