Dostupni linkovi

Srbi o kosovskom ombudsmanu


Kosovski Srbi očekuju da ombudsman Kosova nezavisno radi na zaštiti ljudskih prava etničkih zajednica a posebno srpske. Ipak Srbi su podeljeni po pitanju poverenja ombudsmanu koga biraju kosovske institucije.

Skupština Kosova je u četvrtak 4. juna izabrala Samija Kurtešija za novog ombudsmana Kosova. Po izboru na tu funkciju Kurteši je rekao da će biti u funkciji ostvarivanja prava i sloboda građana Kosova.

Srbi se nadaju da će ombudsman posebno pažljivo raditi na rešavanju problema u njihovoj zajednici. Kurtešija su u Skupštini Kosova podržali i srpski poslanici. Šef poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke Bojan Stojanović kaže da se od Kurtešija očekuje da pokrene mehanizme za zaštitu ljudskih prava.

“Želim da verujemo da će on dati maksimum u rešavanju problema koji su nagomilani kako za srpsku tako i za ostale zajednice i dali smo podršku gospodinu Kurtešiju i naravno ta funkcija sada kada jednostavno počinju da se izgrađuju mehanizmi za zaštitu prava svih građana Kosova u sklopu toga sa posebnim akcentom na manjinske zajednice, mislim da će moći da se uradi dosta toga ukoliko budemo prvo znali šta hoćemo i budemo poštovali pravila i zakone koji ovde važe”,
kaže Stojanović.

Međutim, drugi srpski političari kažu da strahuju da bi Ombudsman mogao biti nepristrasan. Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova Rada Trajković ističe da je izabran čovek koji ima dobre reference, ali ona je zabrinuta koliko će on moći nezavisno da radi.
Rada Trajković

“Nakon značaja koji je imao gospodin Novicki, kada smo imali smo jednu instituciju koja se čula, koja se respektovala koja je smetala i u međunarodnim i u kosovskom okvirima, sada dobijamo novog čoveka koga ne želim da etiketiram da će voditi na način što će tu instituciju prilagoditi svom etničkom opredeljenju”, smatra Trajkovićeva.

Od odlaska međunarodnog omudsmana Mareka Antonija Novickog pre četiri godine vršilac dužnosti kosovskog ombudsmana bio je Hiljmi Jašari. S obzirom da ukazuje na nepoverenje u tu instituciju, Rada Trajković predlaže sledeće rešenje.

S ozbirom na najveći broj problema koji imaju Srbi i ostali nealbanci a bogami i sve više Albanci, ja bih volela da je na čelu Ombudsmana bude međunarodni predstavnik koji bi bio potpuno neutralan u odnosu na Srbe i Albance.
“S ozbirom na najveći broj problema koji imaju Srbi i ostali nealbanci a bogami i sve više Albanci, ja bih volela da je na čelu Ombudsmana bude međunarodni predstavnik koji bi bio potpuno neutralan u odnosu na Srbe i Albance ili pak kao u Makedoniji gde je ombudsman Albanac i mislim da jedan ombudsman bude Srbin koji bi bio izabran ali ne po volji onih koji žele da se stvari ne rešavaju”,
izjavila je ona.

Ombudsman Kosova Sami Kurteši imaće jednog zamenika iz srpske zajednice. Prema rečima Stojanovića, srpski zamenik ombudsmana mora biti istaknuta ličnost, koja će zastupao stav da je učešće u institucijama ključno za srpsku zajednicu.

“Moramo malo animirati srpsku zajednicu i raditi na lobiranju ljudi koji mogu da odgovore pozivu i toj funkciji, jer moraju da shvate da ako učestvujemo u procesu donošenja odluka onda možete na praktičan način da pomognete svojoj zajednici”,
ocenjuje on.
XS
SM
MD
LG