Dostupni linkovi

Nova perspektiva za Kosovo


Skender Hiseni, ministar spoljnih poslova Kosova u iščekivanju odluke MSP-a, 22. jul 2010.
Skender Hiseni, ministar spoljnih poslova Kosova u iščekivanju odluke MSP-a, 22. jul 2010.
U Prištini smatraju da izrečeno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde predstavlja jednu novu perspektivu za Kosovo.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu, pozdravio je odluku MSP u kojoj se kaže da nezavisnost Kosova nije protiv međunarodnog prava.

„Ova eksplicitna odluka pozitivno odgovara svakoj tački u korist odluka koje je Kosovo donelo. Ova odluka snažno potvrđuje da je proglašenje nezavisnosti Republike Kosovo bila odluka u skladu sa međunarodnim pravom i pravom Kosova za slobodu i samoopredeljenje,“
rekao je Sejdiu.

Hajredin Kuci, zamenik premijera Kosova izjavio je da ovakva odluka predstavlja jednu drugu perspektivu za Kosovo i region, ali i za drugačiji pristup Kosova prema demokratskom svetu, naročito prema onim zemljama koje još uvek nisu priznale njegovu nezavisnost.

“Kosovo je sada jednaki subjekt sa međunarodnim pravom, i Kosovo će sada ići napred ka novim priznanjima, ka učlanjenju u EU i NATO i bićemo demokratska država za jasnom perspektivom za budućnost“, kazao je Kuci.

Bili smo uvereni da je ovo najbolja odluka, a ona otvara perspektive Kosovu da ide napred i da osigura nova priznanja. Srbija će se konačno uveriti da je uzaludno njeno angažovanje u vraćanju u prošlost., kaže Shkelzen Maliqi.
Kosovski analitičar Shkelzen Maliqi izjavio je da ovakva odluka predstavlja veliki događaj zbog dugogodišnjih napora naroda Kosova da ima svoju vlast, te isto tako i otvara nove perspektive za potpunu integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu.

„Bili smo uvereni da je ovo najbolja odluka, a ona otvara perspektive Kosovu da ide napred i da osigura nova priznanja. Srbija će se konačno uveriti da je uzaludno njeno angažovanje u vraćanju u prošlost. Treba da postane realna i da se sada pomiri i sa Međunarodnim sudom da je nezavisno Kosovo realnost i da, prema tome, treba da gradi dobrosusedske odnose“, kazao je Maliqi.

Nakon izrečenog mišljenja MSP, jedna od predstavnica Srba sa Kosova, Rada Trajković, izjavila je da u buduće očekuje podršku Beograda na Kosovu.

“Ovo defitivno predstavlja poraz kontinuiteta politike koja je vođena iz Beograda od Miloševića, bombardovanja, Koštunice, Ustavnog okvira pa do dana današnjeg. Očekujem promenu politike Beograda u smislu podrške svojim građanima na teritoriji Kosova i Metohije i jačanju Srpske pravoslavne crkve svakako uz konsultacije i tesnu saradnju sa međunarodnom zajednicom, EU i Amerikom, a svakako i u dogovoru sa Albancima na Kosovu“, kazala je Trajkovićeva.

Građani o mišljenju suda

Mišljenje suda za građane Kosova je dobra vest. Jedan od njih je Shaqir Foniqi.

„Nije moglo da se desi drugačije. Nijedan zakon ne može da potisne volju i odluku jednog naroda. Dobro je što je ovog puta volja naroda u saglasnosti sa sudom, i albanski narod treba da bude srećan i treba da ceni ovu odluku.“


“Odluka međunarodnog suda je bila očekivana. Nezavisnost Kosova po meni je nepovratna i zakonska. Cenim napore prijatelja Kosova. A Srbija se mora pomiriti sa realnošću na Kosovu,
” kazao je Blerta Berisha.

Kosovski Albanci prate televizijski prenos iz Međunarodnog suda pravde dok se donosila odluka o nezavisnosti, 22. jul 2010.
Na severu Kosova se mišljenja razlikuju. Ljubiša Baščarević, stanovnik severne Mitrovice kaže da u ovom slučaju, nije pobedilo pravo nego moć.

„U principu mislim da samo za Srbe ne postoji međunarodno pravo, a za sve ostale postoji. Očekivali smo da će još jednom biti nešto protiv Srba, jer mislim da su kosovske institucije imale na svoju stranu Ameriku i najjače zemlje sveta. Misilm da nije pobedilo pravo nego moć. Ljudi na severu su dosta zabrinuti jer ovo može da se protumači da kosovske institucije daju sebi za pravo da uspostave svoj suverenitet na severu i može doći do određenih nemira,“ kaže on.

Jelena Cvetanović smatra da bi Srbi severnog Kosova možda bi trebali da se okrenu svojim komšijama.

„Smatram da se na terenu ništa bitno neće promeniti. Na severu Mitrovice narod će i dalje živeti kako živi. Ono o čemu su se svi možda nadali je pokretanje pitanja statusa Kosova, ali sada o toga definitivno nema ništa, po mome mišljenju. Smatram da će narod na severu možda sada da shvati da treba da se okrene nekim drugim stvarima i da ne očekuje mnogo toga od međunarodne zajednice i da se okrene možda svojim komšijama sa kojima tek treba da žive i da grade neke dobre međuljudske odnose“, kazala je Cvetanović.

*****
Ukoliko vas interesuju reakcije iz regije na mišljenje Suda, možete ih pronaći u tekstovima Crna Gora podjeljena u ocjeni odluke o Kosovu,
Zagreb pozdravlja mišljenje, Skoplje bez komentara, BiH: Očekuje se veći pritisak za priznavanje Kosova
XS
SM
MD
LG