Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cilj za 2010 - vizna liberalizacija Kosova


Građanima Kosova poželeli srećnu Novu godinu - premijer Hashim Thaci i predsednik Fatmir Sejdiu
Velikim vatrometom i proslavom na otvorenom u organizaciji Skupštine opština Priština kojoj je prisustvovalo više od deset hiljada građana u glavnom gradu dočeka je Nova 2010 godina.

Prvi je građanima glavnog grada Novu godinu čestitrao gradonačelnik Prištine Isa Mustafa. Poželeo im je mnogo sreće i uspeha u novij godini.

Prethodno su slične čestitke preko TV sa nacionalnom frekvencijom građanima Kosova uputili predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hashim Thaqi.

U čestitki predsednika, Sejdiu se istiće da je 2009 bila godina uspeha.

„Odlazeća 2009 godina je donela našoj zemlji mnogobrojne uspehe. Kosovo je bilo faktor nadahnuća za dobre odnose sa zemljama regiona. Takođe smo održali prve lokalne izbore u nezavisnom Kosovu, gde ste vi dragi građani još jednom dokazali primernu političku kulturu“, kaže se u čestitki kosovskog predsednika.

Sejdiu ističe da će i u godini koja dolazi institucije Kosova odlučno raditi da bi uspešno prevazišli izazove koji su pred njima, kako bi još više ojačali vladavinu zakona, poboljšali dobrobit građana,.

„Mi ćemo se angažovati da obezbedimo nova priznanja, podstićemo strane investicije na Kosovu i ubrzamo, koliko god je moguće proces liberalizacije viza. Kosovo je evropska zemlja i mi nećemo stati dok i de jure ne budemo članica Evropske unije i NATO-a“, poručio je predsednik Sejdiu.

U Prištini je kako smo rekli organizovan doček na otvorenom. Visoke temperature, u ponoć je bilo 13 stepeni su doprinele da glavni trg Majka Tereza bude prepun onih koji su se odlučili da dočekaju novu godinu. Tu su ih zabavljali poznati estradni umetnici Kosova. Bilo je tu muzike za svakoga i iz žandrova. Bilo je tu i zvukova prastarog instrumenta okarine.

Inače, najveći broj građana Prištine je novogodišnju noć dočekalo u svojim kućama, kako zbog visokih cena za doček u prištinskim i okolnim hotelima, takođe i zbog ekonomske kriza koja je pogodila i Kosovo.

Cene dočeka nove godine su se kretale od 100 evra po osobi za prvu noć do najnižih 30 evra u nekim motelima na prilazu glavnom gradu Kosova.

U urgentnom centru KBC Kosova su nam rekli da je noć za ovakve prilike bila relativno mirna, bilo je svega 80 pacijenata koji su zatražili pomoć, od toga 12 povreda pirotehničkim sredstvima, četiri teže povrede od toga tri od vatrenog oružja.

I u Kosovskoj policiji su takođe novogodišnju noć ocenili mirnom bez nekih većih incidenata koji mogu da utiču na bezbednosnu situaciju.
XS
SM
MD
LG