Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo očekuje pozitivnu odluku MSP


Optimizam kosovskih političara
Kosovo očekuje da će odluka Međunarodnog suda pravdeo legalnosti proglašavanja nezavisnosti Kosova biti pozitivna i duboko je uverena u nepristrasnost MSP.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kosova, Albana Beqiri kaže da predstavnici Kosova sa optimizmom očekuju sutrašnji početak procesa pred najvisim pravosudnim telom organizacije Ujedinjenih nacija.

„Kosovo će sutra imati tri svoja sata i predstavljanje orgumenata Kosova će započeti sutra u 15 časova. Uvodnu reć će održati ministar inostranih poslova Kosova Skender Hyseni , koji predvodi delegaciju Kosova. Posle njega će govoriti međunarodni stručnjaci i savetnici, Majkl Vud, Danijel Miler i šen Marfi“, kazala je Beqiri ističući da će posle toga do 11 novembra svoje stavove za i protiv nezavisnosti Kosova izneti 29 država.

Politički analitičar Driton Lajqi smatra da su šanse Kosova i Srbije za dobijanje pozitivnog mišlenja pođednake, iako očekuje da će finale biti pozitivno za Kosovo.

„Ako želimo biti realni šanse su 50 prema 50 zbog činjenice da je i među zemljama odakle dolaze sudije vladaju podele, pošto ima sudija koji dolaze iz zemalja koje su priznale i koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Ima mnogo drugih situacija koje utiču na ubeđenje sudija, iako bi u principu sudije trebale da budu nezavisne“, kaže Lajqi.

MIŠLJENJE ĆE ZADOVOLJITI OBE STRANE?

Efekti savetodavnog mišljenja suda će se kada se radi o Kosovu odraziti na proces novih međunarodnih priznanja nezavisnosti Kosova. S toga je prema Lajqiju od izuzetnog značaja da Kosovo izbori pravnu pobedu o nezavisnosti pred MSP.

„Polazeći od principa delenja pravde i odlučivanja u UN mišljenje će zadovoljiti obje strane i svaka će strana tu sebe pronači dobitnikom ili gubitnijkom. Veoma je važno da MSP ne donese negativnu odluku o legalnosti proglašavanja nezavisnsoti Kosova , jer bi to imalo efekta, uticaja na one zemlje koje su zamrzle proces priznanja Kosova sa orgumentom da čekaju mišlenje MSP“, kaže Lajqi.

Tokom prve sednice MSP prva treba da govori Srbija kao incijator procesa. Posle toga svoje argumente će predstaviti predstavnici Kosova. Obe strane imaju na raspolaganju po tri sata. Svoje viđenje proglašavanja nezavisnosti Kosova će posle toga predstaviti 29 država, od kojih su se 15 izjasnile za i 14 protiv nezavinosti Kosova. Očekuje se da će posle predstavljanja argumenata pred MSP, koje će, kako je najavljeno, trajati do 11 decembra, sud svoje mišljenje predstaviti javnosti početkom proleća sledeće godine.
XS
SM
MD
LG