Dostupni linkovi

Očekuje se prijem Kosova u MMF


Kosovo je dobilo podršku za članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu, nezvanično je saopšteno u Prištini. Izveštava se da će rezultati glasanja biti predstavljeni Bordu direktora MMF-a i zvanično saopšteni u petak. Stručnjaci ocenjuju da će članstvo Kosova u MMF-u omogućiti ekonomski razvoj, dobijanje kredita za kapitalne projekte i uticaće na privlačenje stranih investicija.

Povodom najava da bi uskoro moglo biti zvanično saopšteno da je Kosovo dobilo dovoljan broj glasova za ulazak u MMF, zvaničnici institucija i stručnjaci ocenjuju da će Kosovo kao član te finansijske institucije imati višestruku dobit.

Stvoriće se veća sigurnost, poboljšati imidž Kosova na finansijskom tržištu i povećati poverenje investitora, koji su se do sada ustručavali da ulažu na Kosovu. Guverner centralne banke Kosova Hašim Redžepi izjavio je da je uloga MMF-a veoma važna za makroekonomsku stabilnost Kosova.

“Centralna banka je dobijala razne vrste tehničke pomoći u podizanju kapaciteta i izradi zakona. Sada će se sve odvijati zvanično u svojstvu ravnopravnog člana MMF-a. Fond se zakonski može uključiti u razvojnu politiku i nuditi dalju tehničku podršku”
, kazao je Redžepi.

Članstvo Kosova u MMF-u prema Redžepiju podrazumeva obaveze ali stvara prostor za korišćenje iskustva fonda u ekonomskom razvoju. Nezvanično se saopštava da je Kosovo dobilo podršku za članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu.

Kako piše štampa, zvaničnici kažu da će rezultati glasanja biti predstavljeni Bordu direktora MMF-a i saopšteni u petak. Poznavalac ekonomskih kretanja Mejdi Bektaši ističe da je ulazak Kosova u MMF značajan kako za političku tako i ekonomsku situaciju.

“Članstvo Kosova u MMF-u i Svetskoj banci stvara mogućnosti za dobijanje kredita i privlačenje investicija. Kredite ćemo koristiti za poboljšanje života građana, otvaranje novih radnih mesta i ekonomsku stabilnost”
, kaže Bektaši.

Predsednik Privredne komore Kosova Besim Bećaj izjavio je da Kosovo može tražiti kredite za kapitalne investicije i tako postati deo međunarodnog razvoja u sektoru finansija.

“Radi se o pripremama na državnom nivou i pregovorima u slučaju potrebe za dugoročnim kreditima koji će omogućiti prevazilaženje ekonomske krize”, kaže Bećaj.

Prema oceni Redžepija, potreba za kreditima će zavisiti od razvojnih projekata Vlade Kosova i privatnog sektora.

“Članstvo omogućava da međunarodne finansijske institucije i zajednice privrednika imaju veće poverenje u Kosovo. Mi očekujemo priliv direktnih investicija, koje su ključne za razvoj”
, rekao je on.

Kako prenosi štampa, ministar ekonomije Ahmet Šalja izjavio je da će Kosovo biti ravnopravno sa svim drugim državama članicama MMF-a. On je dodao kako su članstvom u MMF-u, otvorena vrata za ulazak Kosova u Svetsku banku. Istakao je da se priprema zakon kojim će biti regulisana prava i obaveze Kosova kao člana MMF-a.

Istovremeno se nezvanično javlja da je Savet MMF-a definisao visinu kvote za članstvo Kosova koja iznosi 65 miliona evra specijalnih prava vučenja. Ova suma određuje osnovu za glasačku snagu zemlje članice.
XS
SM
MD
LG