Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Očekuje se prijem Kosova u MMF


Kosovo je dobilo podršku za članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu, nezvanično je saopšteno u Prištini. Izveštava se da će rezultati glasanja biti predstavljeni Bordu direktora MMF-a i zvanično saopšteni u petak. Stručnjaci ocenjuju da će članstvo Kosova u MMF-u omogućiti ekonomski razvoj, dobijanje kredita za kapitalne projekte i uticaće na privlačenje stranih investicija.

Povodom najava da bi uskoro moglo biti zvanično saopšteno da je Kosovo dobilo dovoljan broj glasova za ulazak u MMF, zvaničnici institucija i stručnjaci ocenjuju da će Kosovo kao član te finansijske institucije imati višestruku dobit.

Stvoriće se veća sigurnost, poboljšati imidž Kosova na finansijskom tržištu i povećati poverenje investitora, koji su se do sada ustručavali da ulažu na Kosovu. Guverner centralne banke Kosova Hašim Redžepi izjavio je da je uloga MMF-a veoma važna za makroekonomsku stabilnost Kosova.

“Centralna banka je dobijala razne vrste tehničke pomoći u podizanju kapaciteta i izradi zakona. Sada će se sve odvijati zvanično u svojstvu ravnopravnog člana MMF-a. Fond se zakonski može uključiti u razvojnu politiku i nuditi dalju tehničku podršku”
, kazao je Redžepi.

Članstvo Kosova u MMF-u prema Redžepiju podrazumeva obaveze ali stvara prostor za korišćenje iskustva fonda u ekonomskom razvoju. Nezvanično se saopštava da je Kosovo dobilo podršku za članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu.

Kako piše štampa, zvaničnici kažu da će rezultati glasanja biti predstavljeni Bordu direktora MMF-a i saopšteni u petak. Poznavalac ekonomskih kretanja Mejdi Bektaši ističe da je ulazak Kosova u MMF značajan kako za političku tako i ekonomsku situaciju.

“Članstvo Kosova u MMF-u i Svetskoj banci stvara mogućnosti za dobijanje kredita i privlačenje investicija. Kredite ćemo koristiti za poboljšanje života građana, otvaranje novih radnih mesta i ekonomsku stabilnost”
, kaže Bektaši.

Predsednik Privredne komore Kosova Besim Bećaj izjavio je da Kosovo može tražiti kredite za kapitalne investicije i tako postati deo međunarodnog razvoja u sektoru finansija.

“Radi se o pripremama na državnom nivou i pregovorima u slučaju potrebe za dugoročnim kreditima koji će omogućiti prevazilaženje ekonomske krize”, kaže Bećaj.

Prema oceni Redžepija, potreba za kreditima će zavisiti od razvojnih projekata Vlade Kosova i privatnog sektora.

“Članstvo omogućava da međunarodne finansijske institucije i zajednice privrednika imaju veće poverenje u Kosovo. Mi očekujemo priliv direktnih investicija, koje su ključne za razvoj”
, rekao je on.

Kako prenosi štampa, ministar ekonomije Ahmet Šalja izjavio je da će Kosovo biti ravnopravno sa svim drugim državama članicama MMF-a. On je dodao kako su članstvom u MMF-u, otvorena vrata za ulazak Kosova u Svetsku banku. Istakao je da se priprema zakon kojim će biti regulisana prava i obaveze Kosova kao člana MMF-a.

Istovremeno se nezvanično javlja da je Savet MMF-a definisao visinu kvote za članstvo Kosova koja iznosi 65 miliona evra specijalnih prava vučenja. Ova suma određuje osnovu za glasačku snagu zemlje članice.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG