Dostupni linkovi

Severno i južno od Ibra


Mitrovica
Mitrovica

I godinu dana nakon proglašavanja nezavisnosti na Kosovu postoje dve realnosti, jednu na severu reke Ibar drugu na jugu, ocenjeno je danas tokom rasprave “Kosovo na jugu i severu reke Ibar“, u medija centru u Čaglavici. Takođe je ocenjeno da će položaj Srba zavisiti od angažovanja i delovanja međunarodne zajednice i institucija Kosova.

Šef Međunarodne civilne kancelarije u Mitrovici Dejvid Slin je ocenio da je stanje stvoreno na severu rezultat nepriznavanja nezavisnosti nezavisne države od strane Srba.

„Kosovo je samo godinu dana nakon nezavisnosti. Ono se kreće napred i to svako može da vidi. Ceo zapadni Balkan je napredovao za godinu dana. Ceo region se približava evropskim institucijama“, rekao je Slin.

On je ocenio da se niko ne može nadati da se stvari mogu vratiti nazad.

„Kosovo je nezavisna država i ICO snažno veruje da Srbi imaju vrlo dobru budućnost u nezavisnom Kosovu, kako na severu tako i južno od Ibra“,
rekao je Slin.

Međutim, suprotne ocene od Slina su izrekli predstavnici Srba u ovoj raspravi. Predstavnik Srpskog pokreta obnove (SPO) Ranđel Nojkić je rekao da se mogu videti dve realnosti u položaju Srba na Kosovu – severno i južno od Ibra. Prema njemu, plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija nije dao adekvatna rešenja problema sa kojima se Srbi suočavaju i nije u prvom redu obezbedio institucionalnu zaštitu interesa Srba, zbog čega je neprihvatljiv.

„Zaštita zajednica dok se jasno ne definiše Ahtisarijev plan neće imati primenu i on neće biti uvažen“
, rekao je Nojkić.

Predsednik Izvršnog odbora SNV Severne Mitrovice Nebojša Jović je, ističući da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva za Srbe, rekao da se u raspravama o rešenju statusa Kosova ne može uopšte uzeti u obzir plan Martija Ahtisarija jer on nije nigde zvanično usvojen.

„Mnogo je vremena ovde utrošeno oko Ahtisarijevog plana. To je plan koji nigde nije usvojen“
, rekao je Jović.

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva na Kosovu Endi Sparks je rekao da će njegova zemlja učiniti sve što je moguće da pomogne procese na Kosovu.

„Kao autonomna teritorija, sada kao nezavisna država ova će zemlja ići napred prema integracijama u Evropi i verujemo da je to u interesu svih zajednica koje žive na Kosovu“
, rekao je amabasador Spark, izražavajući neslaganje sa Nojkićem i Jovićem da plan Ahtisarija ne pruža nikakve garancije za Srbe.

„Plan Ahtisarija u sadržaju je tako dizajniran da obezbeđuje i štiti interese srpske zajednice i da im omogućuje da žive shodno svojoj kulturi u jednoj autonomiji unutar Kosova, gde su živele i njihove porodice“
, rekao je ambasador Ujedinjenog kraljevstva.

Ocenjujući da su se u odnosu na aktuelnu situaciju na severu Kosova institucije Kosova, Srbija i međunarodna zajednica pokazale hipokriziju analitičar Belul Beqaj je rekao da izlaz iz sadašnje situacije treba tražiti u mandatnom prenošenju suvereniteta severnog dela Kosova kod Evropske unije.

„Zato izlaz treba tražiti u mandatnom prenošenuju suverenosti severnog dela Kosova pod direktnom pravnom, političkom i bezbednosnom upravom Evropske unije, odnosno EULEX-a“
, rekao je Beqaj, ističući da bi se na taj način severnim delom Kosova direktno upravljalo iz Brisela. Rasprava je, kao i mnoge druge, poslužila da se iznesu stavovi o pitanjima severa i juga Kosova.

Učesnici rasprave su ostali na svojim stanovištima da je Kosovo sada nezavisna i suverena država, kako su istakli predstavnici međunarodne zajednice, odnosno da se ne priznaje akt proglašavanja nezavisnosti Kosova nezavisno od toga što su tu državu priznale 56 države sveta, među kojima su i najmoćnije države i 22 od 27 članica Evropske unije.
XS
SM
MD
LG