Dostupni linkovi

Misija KFOR-a nije završena


Novi komandant KFOR-a general Erhard Buhler na Kosovu, 1. septebmra 2010
Novi komandant KFOR-a general Erhard Buhler na Kosovu, 1. septebmra 2010
Novi komandant KFOR-a je nemački general Erhard Biler koji je u sredu preuzeo dužnost od svog kolege generala Markusa Bentlera.

Ceremoniji primopredaje komande prisustvovali su najviši kosovski i međunarodni zvaničnici, a pored njih i komandant Združenih snaga NATO-a u Napulju, američki admiral Mark Ficdžerald.

Tokom svog obraćanja prisutnima, admiral Ficdžerald zahvalio se generalu Bentleru na dobro odrađenom poslu, čiji je mandat bio da između ostalog smanji broj trupa ali i da nastavi sa progresom.

“Markus Bentler je zaista iskoristio svaku priliku da sa svojih reči pređe na dela kako bi podržao svoju viziju, da se ide napred. Ne možemo predvideti budućnost, ali mogu da osiguram sve građane da će NATO i KFOR ostati posvećeni Kosovu kako bi obezbedili sigurnost i mir svim građanima Kosova, a zajedno ćemo nastaviti da gradimo svetliju budućnost za sve”, kazao je američki admiral.

Ficdžerald je dodao da iako misija KFOR-a nije završena, znaci napretka pokazuju da se ide ispravnim putem, te da pozitivne promene direktno reflektuju na rukovođstvo generala Bentlera.

Odlazeći komadant KFOR-a Markus Bentler zahvalio se vojnicima ovih snaga i pohvalio ih za odličan odrađen posao.

"Treba da se ponosite sa onim što ste uradili, a ja sam ponosan što sam bio vaš komadant. Zaista ste mi olakšali život”
, rekao je Bentler.
"Nastaviće se sa prenosom nadležnosti na kosovsku policiju na graničnim prelazima kao i prenos nadležnosti čuvanja kulturnih i verskih obeležja, onako kako NATO to bude naredio", rekao je odlazeći komadant KFOR-a Markus Bentler.


Kosovo spremno za mirovne misije


On je naveo da će KFOR nastaviti da pruža sigurnost građanima Kosova svih zajednica, kao i da će obezbeđivati sigurnost granica i administrativnih linija.

“KFOR je sada prisutan u manjem sastavu zato što je bezbednost poboljšana. Institucije Kosova su zrelije a primećujemo i unapređenje kosovske policije. Zadovoljni smo da vidimo i povećanje Bezbednosnih snaga Kosova koje pružaju potrebne usluge za sve građane Kosova. Nastaviće se sa prenosom nadležnosti na kosovsku policiju na graničnim prelazima kao i prenos nadležnosti čuvanja kulturnih i verskih obeležja, onako kako NATO to bude naredio. To će da bude postepen proces", rekao je Bentler.

Među prisutnima je bio i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu koji je ovom prilikom ponovio ulogu i veliki doprinos NATO-a za slobodu i mir na Kosovu tokom poslednjih 11 godina.

On je takođe zatražio od NATO-a da pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova učestvuju u mirovnim misijama NATO-a bilo gde na u svetu, čak i na simboličan način.

“Kosovo želi da da svoj doprinos za mir, stabilnost i bolju budućnost za sve narode; Kosovo je spremno da preuzme svoju odgovornost kao i svaka druga suverena država”, kazao je Sejdiu.

Na Kosovu se danas nalazi oko 10000 vojnika KFOR-a koji dolaze iz 32 zemlje. Ove snage će u toku naredne godine predvoditi nemački general Erhard Biler, koji je od 2003-2004 godine bio komadant nemačkog KFOR-a u Prizrenu.
XS
SM
MD
LG