Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na Kosovu mirno uoči srpskih izbora


Kancelarija UNMIK-a

KFOR i Kosovska policijska služba su šaopštili da je bezbednosna situacija uoči sutrašnjih izbora na celoj teritoriji Kosova mirna. Kosovska policijska služba je saopštila da neće biti pojačanog prisustva policije u srpskim sredinama, ali da će se situacija pratiti na severu.

Situacija na Kosovu je mirna i pod kontrolom, ocenili su bezbednosni zvaničnici. Predstavnici bezbednosnih struktura kažu da zbog održavanja izbora Srbije na Kosovu 11. maja, nema potrebe za povećanjem broja pripadnika ili slanjem dodatnih jedinica u srpske sredine, ali da su spremni za svaku eventualnost.

Portparol KFOR-a Žan Luk Kotard ističe da je na celom Kosovu situacija stabilna.

“Bezbednosno stanje je mirno. Mi obavljamo uobičajene zadatke a tako će biti i u nedelju,” kaže Kotard dodajući da održavanje srpskih izbora i na Kosovu ne podrazumeva pojačano prisustvo mirovnih snaga.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani kaže da je policija upoznata sa najavom održavanja izbora i da prati situaciju u cilju očuvanja reda i mira.

Policija nije angažovana u obezbeđivanju biračkih mesta,” kaže Eljšani.

Prema njegovim rečima UNMIK policija i KPS su ocenili kako nema indikacija da može doći do pogoršanja situacije, ali su spremni za svaku eventualnost. Što se Mitrovice tiče, iz policije kažu da će nadgledati situaciju u skladu sa obavezama očuvanja javnog reda i mira.

Inače, UNMIK i Vlada Kosova su više puta ponovili da su lokalni izbori koje Srbija organizuje u srpskim sredinama na Kosovu neprihvatljivi i da njihovi rezultati neće biti važeći. Ali glasanje neće biti sprečeno.

XS
SM
MD
LG