Dostupni linkovi

Crnogorci i Hrvati uskoro zvanično manjine


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Kosovsko predsedništvo je odlučno da izmeni Ustav radi priznanja statusa crnogorske i hrvatske zajednice na Kosovu.

Savetnik predsednice Ramush Tahiri u izjavi za RSE ističe da se takav predlog može očekivati već početkom sledeće godine.

On navodi da su zvaničnici kosovskih institucija vlastima u Crnoj Gori, kao i predstavnicima crnogorske zajednice na Kosovu, obećali da će se ovo pitanje okončati.

"Ovo će se završiti, a ukoliko se u međuvremenu ne postigne rešenje, predsednica, kao što je obećala, izmeniće Ustav i predložiti amandman koji će direktno otići u Skupštini Kosova gde će se usvojitita izmena. Očekuje se da će se to desiti u februaru ili najdalje u martu“, kazao je Tahiri.

Inače, Skupština Kosova je nedavno usvojila i Zakon za afirmaciju manjinskih zajednica, u koji i crnogorska i hrvatska zajednica uključene kao tradicionalne zajednice na Kosovu.
"Spremni smo da tretiramo i ustavni status crnogorske i hrvatske zajednice kako bi one, ne samo bile priznate od strane Ustava Kosova, već i predstavljene u Skupštini Kosova", kaže Arsim Bajrami.

I predsednik Komisije za ustavne promene na Kosovu Arsim Bajrami izjavio je na Kosovu postoji politička volja da crnogorska i hrvatska zajednica budu deo ustavnih promena, te dodao da će se to desiti kada odgovarajući organi podnesu zahtev.

"U budućnosti, kada bude bio podnet zvaničan zahtev od strane predsedništva, Vlade ili Skupštine, mi kao komisija spremni smo da tretiramo i ustavni status crnogorske i hrvatske zajednice kako bi one, ne samo bile priznate od strane Ustava Kosova, već i predstavljene u Skupštini Kosova. U Skupštini Kosova je 20 zagarantovanih mesta za manjinske zajednice, a unutar ovih zajednica trebaju se održati debate o pristupanju dva mesta za crnogorsku i hrvatsku zajednicu. Među svim partijama postoji politička volja da se ovo pitanje tretira, ali kada se bude podneo zvaničan zahtev", kazao je Bajrami.

Srpska zajednica zauzela mesta

Postavlja se pitanje kako i koliko će mesta dobiti crnogorska zajednica u Skupštini Kosova.

Predstavnici manjinskih zajednica na Kosovu u prva dva izborna mandata u Skupštini Kosova imali su 20 rezervisanih mesta, a svako dobijeno mesto na izborima je dodatno mesto. U trećem izbornom mandatu, koji predstoji, oni će imati samo zagarantovana mesta.

Trenutno, deset mesta u Skupštini su rezervisana za one koji zastupaju srpsku zajednicu na Kosovu, dok ostala deset pripadaju drugima - Bošnjacima, Turcima, i
Slobodan Vujičić, foto: mediacentar.info
Slobodan Vujičić, foto: mediacentar.info
pripadnicima RAE zajednica.

Bajrami je poručio da se o pitanju mesta za Crnogorce u Skupštini treba razgovarati sa političkim partijama manjinskih zajednica.

Međutim, Crnogorci na Kosovu smatraju da im po broju stanovnika Crnogoraca pripada više od jednog rezervisanog mesta, koliko je rečeno da će biti.

Slobodan Vujičić, predsednik Udruženja crnogoraca Kosova, navodi da je srpska zajednica zauzela mesta Crnogoraca u Skupštini.

„Mi smatramo da su nam oni uzeli naša mesta. Problem je u tome što oni neće da se odazovu okruglom stolu jer znaju da mi imamo sve činjenice u rukama, da mi postojimo i da bi to dokazali na javnim debatama. Oni beže od toga da se javnosti otvori da priča i da se to prikaže onako kako jeste“, kazao je Vujičić.

Predsednik Komisije za ustavne promene, Bajrami, međutim na to kaže da je za crnogorsku zajednicu važno da ima jedno osigurano mesto u Skupštini, dok će dodatna mesta zavisiti od glasova na izborima.
XS
SM
MD
LG