Dostupni linkovi

Kosovo još čeka nova priznanja


Albanci u Mitrovici slave nakon odluke Međunarodnog suda pravde, 22. juli 2010
Albanci u Mitrovici slave nakon odluke Međunarodnog suda pravde, 22. juli 2010
Iako je bilo najavljeno da će se nakon objave mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova povećati broj zemalja koje bi priznale Kosovo, tri nedelje nakon objave broj država koje su priznale Kosovo nije se promenio, i dalje je 69.

Dok je na jednu stranu Vlada Kosova uverena da će se ubrzo desiti nova priznanja, opozicija smatra da rukovodioci na Kosovu nemaju nikakvu strategiju, te da su se pokazali nespremnim za odluku Međunarodnog suda pravde.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova kažu da je ovo ministarstvo u koordinaciji sa ostalim kosovskim institucijama i međunarodnim partnerima poduzelo sveobuhvatnu strategiju kako bi se “materijalizovalo mišljenje Međunarodnog suda pravde”, u pogledu jačanja kosovske državnosti na međunarodnoj sceni.

Vlora Citaku
, zamenica ministra vanjskih poslova, kaže da se zbog diplomatske diskrecije, ne mogu objavljivati detalji ove strategije, ali je uverena da postoje mnoge zemlje koje su blizu priznanja Kosova.

“Diplomatija zahteva stepen diskrecije i ne možemo da objavimo sve naše aktivnosti, zato što Kosovo na putu međunarodnog ojačavanja nema samo partnere već i protivnike koji prate naše aktivnosti. Radimo sve što je moguće a ovi napori kapatilizovaće se veoma brzo sa jednim brojem novih priznanja”, rekla je Citaku.

Obećanja o skorom priznanju


Inače, kosovski šef diplomatije Skender Hyseni je odmah po objavljivanju mišljenja Međunarodnog suda pravde boravio dve nedelje u New Yorku gde je održao sastanke sa predstavnicima više zemalja.

“Na desetine sastanaka koje sam održao sa stalnim misijama ispred UN iz različitih država obećana je namera da će se priznanje Kosova desiti ubrzo, te da su te zemlje u fazi razmatranja zahteva Kosova da priznaju nezavisnost. Sada, sa odlukom Međunarodnog suda pravde, uklonjenne su sve legalne barijere o priznanju naše državnosti”
, rekao je Hyseni u ponedeljak tokom sastanka Vlade Kosova.
Politički analitičar Belul Beqaj smatra da se jedan talas priznanja može da očekuje od zemalja arapske konferencije, verovatno za mesec dana


Iz kosovske opozicije pak smatraju da Kosovo nije bilo pripremljeno za odluku Međunarodnog suda pravde. Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova kaže da činjenica je što još niko nije priznao Kosovo od posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde rezultat nedostatka plana Vlade.

“Vlada Kosova i kosovske institucije bi trebale da imaju jasnu strategiju kako da se suoče sa odlukom Međunarodnog suda pravde. Sada dešavanja dokazuju da su Vlada Kosova kao i Ministarstvo spoljnih poslova je totalno nespremni za odluku Međunarodnog suda pravde. Sreća je što je odluka potvrdila naše pravo za samoopredeljenje, u suprotnom, pitali bi smo se šta bi se desilo sa diplomatijom i sudbinom Kosova”
, kazao je Arifi.

Sa druge strane, kosovski politički analitičar Belul Beqaj veruje da će biti novih priznanja, ali ne na tako brz način kako su najavili kosovski zvaničnici.

“Mislim da su pojedini zvaničnici Kosova preduhitrili pitanje automatskog novog priznavanja nezavisnosti Kosova. Nije prvi put a verovatno nije ni zadnji put da svoju zabludu žele da kolektiviziraju na opštem nivou. Verujem da će nova priznanja biti ali ne na način koji su zamislili zvaničnici jer to nema jedan automatski ključ nego treba da se odvija proces koji podrazumeva angažovanje prvenstveno Ministarstva inostranih poslova i naših međunarodnih savetnika koji bi trebali da ozbiljnije kontaktiraju sve potencijalne zemlje koje su u mogućnosti da priznaju nezavisnost Kosova u dogledno vreme. Jedan talas može da se očekuje od zemalja arapske konferencije, ali to će verovatno biti posle Ramazana, za mesec dana”, zaključio je Beqaj.
XS
SM
MD
LG