Dostupni linkovi

Prava manjina ključna za EU integraciju


Predstavnici nesrpskih manjina ocenili su da institucije Kosova favorizuju kosovske Srbe i da se ne brinu dovoljno o Bošnjacima, Romima, Egipćanima i Aškalijama. Na taj način, upozoravaju oni, dovodi se u rizik integracija Kosova u Evopsku uniju.

U organizaciji Skupštine Kosova u Prištini je održan okrugli sto na temu “Poštovanje prava manjina u procesu evropske integracije Kosova”. Predstavnici zajednica su ocenili da je krajnje vreme da se institucije pođednako odnose prema svim manjinama, jer je ostavarivanje prava zajednica uslov za evropsku integraciju Kosova.

Predstavnik egipćanske zajednice Dževdet Neziraj kaže da se na Kosovu poštuju samo Srbi dok se druge zajednice suočavaju sa različitim teškoćama.

“Na Kosovu jača srpska zajednica iz poznatih razloga, dok su druge zajednice zapostavljene, iako je njihov doprinos društvu veliki”, rekao je Neziraj.

Dodao je da na Kosovu ima zakonskih mehanizama za zaštitu manjina, ali da je problem njihovo sprovođenje.

U ime srpske zajednice na skupu je govorio predsednik Odbora za prava i interese zajednica Skupštine Kosova Bojan Stojanović. On je kazao da je na svim zajednicama da daju doprinos zarad demokratskih i integracionih procesa.

“Nisu nam potrebne ovolike konkurencije, mi smo svakoga dana u Skupštini svi. Pozivam predstavnike svih zajednica da dođu da otpočne jedan dijalog, da vidimo šta su to naši zajednički interesi kao i većinsku albansku zajednicu. I da se ne bavimo dnevno politikanskim temama, tako što ćemo pred kamerama izneti neku priču u koju možda ni mi sami ne verujemo i ta priča sama po sebi neće doneti nikakav boljitak. Ajde da izađemo i rešavamo probleme struje obrazovanja i ostalo”, rekao je on.

Poslanica u Skupštini Kosova Edita Tahiri je ocenila da kada se govori o pravima zajednica a posebno Srba nailazi se na političke nesuglasice.

“Problemi srpske zajednice su političke prirode. Srbi nisu uspeli da se odupru uticaju Beograda i sami donesu odluku o integrisanju. Ali dobro je da je jedan deo kosovskih Srba okrenut Kosovu i učestvuje u institucijama”, izjavila je Tahiri.

Da je poštovanje prava manjina uslov na putu na EU potvrila je i Zuljfije Hundozi, predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Kosova. Ona je kazala da je poštovanje prava manjina jedan od glavnih kriterijuma koji treba da ispuni svaka država koja želi da postane deo EU.

Dodala je da je Kosovo spremno da ispuni sve standarde neophodne za članstvo u međunarodnim institucijama.

“Odbor za evropske integracije je na osnovu izveštaja o napretku na Kosovu Evropske komisije, sastavio plan delovanja Skupštine Kosova kojim se identifikuju izazovi i konkretni koraci u potrazi za najboljim rešenjima”, rekla je Hundozi.

Učesnici su se pozivali na Ustav Kosova, kojim su sva prava zajednica garantovana i zaštićena.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice, UNHCR, na Kosovu živi oko 5 procenata nesrpskih zajednica a njih čine Bošnjaci, Turci, Goranci, Romi, Egipćani i Aškalije.

Pitanjima manjina bave se razne institucije kao što su - skupštinski odbori, Konsultativno veće za zajednice pri kabinetu predsednika, u kabinetu premijera postoji Kancelarija za zajednice a u Vladi ministarstvo za zajednice i povratak.

XS
SM
MD
LG