Dostupni linkovi

KEK: Nismo namerno isključili struju


Iz Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) demantovali su tvrdnje kako je ovo preduzeće namerno isključilo struju severnom delu Kosova, gde žive većinom Srbi.

Severni deo Kosova se već mesec dana strujom napaja iz Srbije, preko dalekovoda u Novom Pazaru, nakon što je KEK isključio struju severnom delu 19. oktobra.

Lideri kosovskih Srba i predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) na Kosovu tvrde kako su nadležni iz KEK-a isključili struju severnom delu iz političkih razloga.

Predstavnici KEK-a tvrde, međutim, da je jedini razlog isključenja struje havarija na trafostanici Valač, nadomak Zvečana na severu Kosova, ali nisu mogli da preciziraju kada će kvar biti otklonjen.

U saopštenju KEK-a koje je podeljeno medijima ističe se da je od naglog opadanja temperature, posebno u ponedeljak, došlo do velikog opterećenja transmisione mreže, što je moglo izazvati ispadanje iz sistema i havarije u podstanici Valač, ali i šire na Kosovu.

“Ovaj dalekovod neće biti uključen dok se ne stvore uslovi za njegovo normalno funkcionisanje“
, rekao je portparol KEK-a Viktor Bužalja.

On je odbio špekulacije da se u ovom slučaju radi o namernom isključivanju severa Kosova i ističe da u KEK-u sve svoje potrošače tretiraju ravnopravno, bez ozbira na njihovu nacionalnu pripadnost.


Srbi će plaćati Elektro-Kosovu


Direktor JP Elektroprivrede Srbije na Kosovu Radoje Krečković najavio je da će stanovnici severnog Kosova uskoro početi da srpskom Javnom preduzeću Elektro-Kosovo plaćaju račune za utrošenu struju koju nisu plaćali poslednjih deset godina.

On je naveo da je taj korak neizbežan zbog izuzetno teške elektroenergetske situacije, ali ne odbacuje mogućnost da građani severnog Kosova dobijaju struju i iz Kosovske elektroenergetske korporacije-KEK-a:

“Posle dest godina trebalo bi da krene i ukupan sistem naplate čime bi održali i očuvali postojeća elektroenergetska postrojenja na severnom Kosmetu. Kao i svaka druga roba, struja je roba kao što su cigarete, kisela voda ili mobilni telefoni. Kupićemo od onog ko bolje ‘pogodi’ tarifni sistem za naše potrošače. Znači, ne osporavamo da ćemo u jednom momentu kupovati energiju i od KEK-a, EPS-a ili od bilo koga ali građani severnog dela Kosova i Metohije plaćaće EPS-u utrošenu električnu energiju, hologram računa, da budem jasniji, mora da bude sa naznakom EPS-a.”

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović ocenio je da je situacija na severu Kosova, zbog novonastale situacije sa snadbevanjem el. energijom, dramatična. On kaže da postoji opasnost od zauzimanja srpske trafo-stanice Valač od strane misije EULEX-a i KEK-a:

“Postoje i sasvim ozbiljne pretnje, postoji realna opasnost koje su i najavljene od strane međunarodnih institucija od zauzimanja Valača, koji je glavni distributivni centar. EULEX treba da omogući KEK-u da odatle distribuira struju prema svom nahodjenju i zbog toga postoji jedna pripravnost građana u opštini Zvečan kako se to ne bi desilo i mi ćemo se tome suprostaviti svim legitimnim sredstvima. Neka ne pokušavaju to da urade. KFOR od toga odustaje i KFOR, bar po rečima njihovih generala, u tome ne žele da bude.”


Građani severnog dela Kosovske Mitrovice kažu da nemaju ništa protiv da se struja nakon deset godina plaća –ali samo srpskom preduzeću.

“Slušajte, plaćaćemo ako treba, bolje nego da ostanemo bez struje, plaćaćemo ljudski, ali ne vala Kosovu, ali Srbiji da. Onaj jedan ceo dan bez struje bio je i ne ponovio se, hrana se otopila u zamrzivaču, obdaništa nisu radila, časovi u školama su se skratili, zbog hladnoće i tako, loše…”, kaže Marija Janković.

“I ja sam za to da se plaća. Nakon deset godina struja treba da se plaća kao i pre, ali samo Srbiji”, navodi Petar Nikolić.

Na severu Kosova danas živi oko 70000 građana, mahom Srba.

I inače su na severu Kosova veoma česte restrikcije električne energije, a Srbi sa severa struju ne plaćaju već deset godina.

U ostalim delovima Kosova južno od Ibra, Srbi od letos redovno plaćaju struju, na osnovu ugovora koji su potpisali sa KEK-om.
XS
SM
MD
LG