Dostupni linkovi

Srbi ponovo podeljeni oko izlaska na glasanje


Gračanica, avgust 2010, foto: Amra Zejneli
Gračanica, avgust 2010, foto: Amra Zejneli
Srbi na Kosovu su podeljenih stavova oko njihovog učešća na kosovskim parlamentarnim izborima. Dok oni južno od Ibra smatraju da je izlazak Srba na izbore veoma važno za interese srpske zajednice na Kosovu, predstavnici Srba na severu kažu da bi se izlaskom Srba na kosovske izbore verifikovalo nastajanje “još jedne albanske države na Balkanu.”

Slobodan Petrović, srpski poslanik u Skupštini Kosova i predsednik Samostalne Liberalne Stranke, veruje da su vanredni izbori najbolji put da se institucionalna kriza na Kosovu što pre reši i očekuje da će što veći broj glasača iz srpske zajednice učestvovati na kosovskim izborima.

“Sama činjenica da smo mi u institucijama ovih proteklih tri godine, najbolji je primer da je učestvovanje nešto što je interes i što je šansa da se neke stvari reše koje tište zajednicu. Jako je bitno da što veći broj Srba uzme učešće”
, kaže Petrović.

Sa druge strane, Marko Jakšić, jedan od predstavnika Srba sa severa Kosova a iz redova Demokratske stranke Srbije, kaže da bi izlazak Srba na kosovskim parlamentarnim izborima značilo verifikovanje nastajanja, kako je rekao, “još jedne Albanske države na Balkanu”.

“To nije nikako u duhu srpskih nacionalnih i državnih interesa. Iz tog razloga mi smo apsolutno protiv toga da se Srbi na celom prostoru Kosova pojave na ovim izborima”, kaže Jakšić.

On dodaje da izlazak Srba mnogo zavisi i od toga šta će reći zvaničan Beograd, kao što je to bio slučaj prilikom lokalnih izbora u šest srpskih opština na Kosovu, koje su nastale po Ahtisarijevom planu, a kada je Beograd zapravo podržao izlazak Srba na kosovske izbore.

Jakšić veruje da će isti takav slučaj biti i tokom parlamentarnih izbora, te da će se Srbi odazvati samo južno od Ibra, ali ne i na severu.

Treba poštovati realnost


Rada Trajković
, direktor zdravstvenog centra u Gračanici i jedna od predstavnica Srba centralnog Kosova, veruje da Beograd treba podržati izlazak Srba na kosovskim izborima i da je to, zapravo, u interesu Srba koji žive na Kosovu.

“Ja mislim da nikada kao sada nije potrebno da Srbi izađu na ovim izborima. I to što više naroda da da legalitet i legitimitet ljudima koji se budu kandidovali kako bi dobili relevantne predstavnike Srba koji će biti faktori u pregovorima između Beograda i Prištine. Treba izabrati odgovorne Srbe. Srbi koji bi mogli da nađu meru ili definisati meru za svoj opsatanak na ovom prostoru, poštujući realnost, a svakako zadržavajući neki vid institucionalnih veza sa Beogradom u onoj meri u kojoj je Ahtisari to odobrio”, navodi Trajkovićeva.

Inače, Skupština Kosova ima 120 poslanika koji su izabrani tajnim glasanjem na bazi otvorene liste. Na osnovu Ustava Kosova, od tog broja, 20 mesta su rezervisana za predstavnike zajednica koje nisu u većini na Kosovu, a 10 mesta pripadaju onima koji predstavljaju srpsku zajednicu na Kosovu.

Svako mesto koje je dobijeno na izborima je preko deset rezervisanih mesta koja su dodeljena zajednici kosovskih Srba, odnosno drugim zajednicama.

Slobodan Petrović, poslanik u Skupštini Kosova iz redova Samostalne liberalne stranke, kaže da će na pedstojećim izborima njegova stranka pokušati da motiviše što više glasača iz srpske zajednice, kako bi u skupštini bilo i više od 10 poslanika.

“U takvoj jednoj situaciji gotovo sam siguran da ćemo imati mnogo više prilika i šanse da radimo na interesu naše zajednice, ne samo na opstaknu već i na perspektivi zajednice a i svih ostalih građana na ovim prostorima. Činjenica je da su naše aktivnosti proteklih tri godine pokazale naše opredeljenje i namere da želimo da živimo na ovim prostorima zajedno sa svim građanima Kosova”
, kaže Petrović.
XS
SM
MD
LG