Dostupni linkovi

Počela predizborna kampanja


Anketa: Mitrovičani o kosovskim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

U Mitrovici uoči izbora za kosovske institucije pitali smo građane da li će glasati.

Gradovi Kosova osvanuli su u sredu sa oblepljenim posterima kandidata političkih subjekata za Skupštinu Kosova, označavajući tako zvaničan početak predizborne kampanje za vanredne parlamentarne izbore 12. decembra.

Ovo su inače prvi parlamentarni izbori od proglašenja nezavisnosti Kosova, gde pravo glasa ima oko 1.6 miliona građana.

Centralna Izborna komisija sertifikovala je 29 političkih subjekata i građanskih inicijativa od kojih su sedam albanska, osam srpska, četiri bošnjačka, dva turska, a ostalo čine subjekti iz redova romske, crnogorske i goranske zajednice.

Jakup Krasnići, predsednik Kosova, Priština
Vršioc dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasniqi pozvao je sve subjekte da vode poštenu i korektnu kampanju koja će trajati deset dana.

“Pozivam sve političke subjekte da vode korektno takmičenje programa i ideja, bez izazivanja netrpeljivosti, provokacija i mržnje. Korektna i demokratska kampanja osiguraće nam mirno glasanje i uspešan završetak celog ovog važnog izbornog procesa”, rekao je Krasniqi.

On je takođe pozvao sve subjekte da poštuju Kodeks ponašanja, koji je usvojen od strane političkih partija nekoliko dana ranije.

Izbori će inače biti organizovani u 746 biračkih centara širom Kosova, od kojih će neki biti i na severu zemlje.

I predsednica CIK-a, Valdete Daka pozvala je na mirniju kampanju od one od prošle godine pre lokalnih izbora, što je takođe zahtev i međunarodnih vlasti na Kosovu.
Za 120 poslanička mesta u Skupštini Kosova, takmiče se 1265 kandidata, a od 120 mesta, 20 pripadaju pripadnicima iz manjinskih zajednica

“Poruka svih međunaordnih institucija i svih onih koji su uključeni u izborni proces bila je da ova kampanja bude mirna, demokratska i fer, te da se ne upotrebljava grub jezik sličan onome od ranije”, kazala je Daka.

Ona je takođe rekla da će CIK prihvatati eventualne žalbe u vezi kampanje.
Ova institucija je akreditovala 6,500 domaćih posmatrača dok će akreditacija za međunarodne posmatrače trajati do 6. decembra.

Za 120 poslanička mesta u Skupštini Kosova, takmiče se 1265 kandidata, a od 120 mesta, 20 pripadaju pripadnicima iz manjinskih zajednica.
XS
SM
MD
LG