Dostupni linkovi

CIK: Thaqijeva DPK pobednik kosovskih izbora


Brojanje glasova u izbornom centru u Prištini, 13. decembar 2010. godine
Brojanje glasova u izbornom centru u Prištini, 13. decembar 2010. godine
"Demokratska partija Kosova" (DPK), kosovskog premijer u ostavci Hašim Thaqija, osvojila je naveći broj glasova, 33,5 posto, na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju, pokazuju preliminarni rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija u ponedeljak uveče.

Nakon DPK, slede "Demokratski savez Kosova" Ise Mustafa sa 23,6 posto dobijenih glasova, na trećem mestu je "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija sa 12,2 posto glasova, zatim "Alijansa za budućnost Kosova" Ramuša Haradinaja sa 10,8 odsto glasova i "Alijansa novo Kosovo" sa 7,1 posto glasova.

Ostale stranke su osvojile manje od pet posto glasova.

Pristalica Hashima Thaqija slavi izbornu pobedu u Prištini, 12. decembar 2010.
CIK je saopštio da su prebrojani glasovi sa 2.257 glasačkih mesta. Glasovi sa 23 biračka mesta nisu prebrojani zbog nepravilnosti prilikom glasanja.

Birano je 120 poslanika u Skupštini Kosova, od toga najmanje po deset iz reda srpske i drugih manjina. Objavljivanje rezultata je odlagano nekoliko puta u ponedeljak.

Na prvim izborima od kada je proglašena nezavisnost u februaru 2008. godine glasalo je 47,80 posto građana, odnosno preko 779.000 onih sa pravom glasa. Na izborima 2007. godine glasalo je 42,40 posto birača.

Ministri inostranih poslova Evropske unije zaključili su u ponedeljak u Briselu da na Kosovu što pre treba formirati novu vladu kako bi mogao da počne dijalog Beograda i Prištine.

Kako je novinarima rekao slovenački ministar Samuel Žbogar, pet-šest ministara članica EU istaklo je da treba voditi računa o evropskoj perspektivi Kosova i, s tim u vezi, mogućnosti pokretanja dijaloga Brisela i Prištine o ukidanju viza EU za građane Kosova.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je na zasedanju rekla, kako je preneo Žbogar, da bi u sklopu dijaloga Beograd-Priština trebalo dati neke podsticaje i razmisliti o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Pritužbe

Analitičari izbore ocenjuju pozitivno, ali upozoravaju da će se nova vlast suočiti sa velikim izazovima, pre svega sa pregovorima sa Beogradom, privatizacijom i ekonomskim reformama.

Komisija za žalbe i prigovore je do ponedeljka u 19 časova primila je 171 žalbu, kazao je Mul Desku, šef sekretarijata Komisije.

Desku je dodao da su žalbe pristigle uglavnom iz pokreta Samoopredeljenje, ali i iz Alijanse novo Kosovo i nekoliko drugih partija.

Na severu Kosova se desilo nekoliko incidenata tokom galsanja i uhapšena su dva lica zbog čega je glasanje tamo ranije završeno.

Izborni centar u Prištini, 13. decembar 2010. godine

Posmatračka delegacija Evropskog parlamenta koja je nadgledala tok vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, ocenila je da je izborni proces u nedelju bio dobro organizovan, te da to podstiče razvoj demokratije u zemlji.

Međutim, na “ozbiljne optužbe za manipulaciju” u opštinama Skenderaj i Drenas reagovali su i predstavnici ove delegacije.

Europoslanici su zatražili od odgovornih institucija da poduzmu odgovarajuće zakonske mere kako bi se rešili problemi u vezi sa prevarom u tim opštinama.

Poslanica Evropskog parlamenta, Doris Pack je kazala:

“Pozivamo Kosovare da poštuju institucije i da im veruju. A one se moraju pokazati da su pouzdane”, rekla je Pack.

Tri izazova

Sa druge strane, europoslanica Ulrike Lunacek je rekla da, ukoliko su nezadovoljne izbornim procesom u ovim opštinama, političke partije treba da se obrate odgovornim organima, znači Izbornom odboru za prigovore i žalbe.

“Važno je da se građani i partije najpre obrate ovom odboru kako bi podneli žalbe. Ukoliko se žalbe ne tretiraju ozbiljno, onda one treba da se objave. Mi ćemo pratiti ukoliko ponovo bude bilo problema i ukoliko žalbe ne budu razmatrane”, rekla je Lunacek.

Izborni poster u Prištini, 13. decembar 2010. godine

Krenar Gashi iz Instituta za politička istraživanja u Prištini (KIPRED), kaže da će se predstojeća vlada koja će proizaći iz izbora suočiti sa brojnim izazovima.

„Sledeća vlada će se suočiti sa tri glavna izazova na Kosovu – prvi je dijalog sa Srbijom, zatim proces privatizacije koji je povezan sa ekonomskim razvojem, a treći je termocentrala Novo Kosovo, odnosno projekat o električnoj energiji na Kosovu“, kazao je Gashi.

Izbori koji su održani u nedelju trebalo je da budu održani sledeće godine.

Međutim, nakon što je Ustavni Sud Kosova doneo odluku da je tadašnji predsednik zemlje Fatmir Sejdiu ozbiljno prekršio Ustav, tako što je vršio dve funkcije, funkciju predsednika Kosova i funkciju predsednika DSK, Sejdiu je dao ostavku na mesto predsednika zemlje, a nakon toga njegova stranka je izašla iz vladajuće koalicije sa DPK tadašnjeg premijera Thaqija.

Skupština Kosova je potom izglasala nepoverenje Vladi Thaqija, što je vršioca dužnosti predsednika Kosova, Jakupa Krasniqija, primoralo da raspusti Skupštinu i raspiše vanredne izbore.

Saopštenje ambasade SAD o izborima

Saopštenje ambasade SAD o izborima

Ambasada Sjedinjenih Država u Prištini čestitala je narodu Kosova na održavanju prvih parlamentarnih izbora od proglašenja nezavisnosti Kosova.

U saopštenju ambasade se navodi da su “izbori bili izraz demokratije i sretni smo što smo videli toliko puno kosovara koji su pokazali svoju posvećenost tako što su izašli na izbore“.

„Kosovo sada pred sobom ima jedan test, dok se broje glasovi. Kosovske intitucije trebaju pokazani javnom mnjenju da su one spremne da brane integritet prava glasa",
kaže se u saopštenju.

U saopštenju se još dodaje da su američki posmatrači bili prisutni u biračkim centrima širom celog Kosova i da su pratili proces glasanja. Ambasador Dell je pratio proces glasanja u 17 biračkih mesta i 12 biračkih centara u opštinama Glogovac, Đakovica, Decane, Peć, Klina i Skenderaj.

„Ambasador je takođe bio pratio brojanje glasova u srednjoj školi u Skenderaju gde su uopčile nepravilnosti, o čemu je ambasador izvestio“
, piše u saopštenju.

„Glasački listići u kutiji prevazilaze broj potpisanih registrovanih glasača. Saznali smo da je bilo i ostalih slučajeva nepravilnosti u Skenderaju i Glogovcu. Pozivamo sve posmatrače koji su bili svedoci nepravilnosti 12. decembra da iskoriste zakonske mehanizme, da brane integritet izbora na Kosovu i integritet demokratije na Kosovu. Procedure i vremenski rokovi su jasni, navedeni u Zakonu za izbore na Kosovu, koji osiguravaju transparentan pregled spornih rezultata izbora“.
XS
SM
MD
LG