Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odluka o izborima ostaje


Ramuš Haradinaj

Opšti izbori biće održani 2011. godine i pored protivljenja opozicije, potvrđeno je danas u Prištini. Ramuš Haradinaj ocenio je posle sastanka sa Piterom Fejtom da je odlaganje izbora štetno za Kosovo.

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je odluka o održavanju opštih izbora na Kosovu 2011. godine pogrešna. On je dodao da je odlaganje održavanja izbora štetno i da će još više ‘produbiti negativne pojave’ za koje je okrivio aktuelnu vladu. Haradinaj je to kazao posle sastanka sa šefom Međunarodne civilne kancelarije Piterom Fejtom.

“Pružio sam argumente da je odluka o odlaganju izbora štetna za Kosovo i procese kroz koje ono prolazi”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je ponovio da njegova stranka priprema tužbu protiv predsednika Kosova Ustavnom sudu Kosova zbog odluke o izborima, za koju on smatra da nije u skladu sa Sveobuhvatnim predlogom Martija Ahtisarija. On je dodao kako ne veruje da se odluka o izborima može promeniti.

Fejt i Haradinaj su razgovarali dva dana uoči sastanka direktora za Balkan 25 država članica Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo. Međunarodni zvaničnici okupiće se u Beču u petak 27. februara, da bi razmotrili situaciju na Kosovu u toku prve godine od proglašavanja nezavisnosti.

Ima najava da će na tom sastanku biti razmotreno i protivljenje Alijanse za budućnost Kosova odlukom da opšti izbori budu održani 2011. godine. Takav stav Alijansa je iznela u pismu koje je uputila ministrima spoljnih poslova zemalja Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo.

Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići je kazao kako očekuje da Međunarodna upravljačka grupa pozdravi napredak koji je Kosovo postiglo te da izbori neće biti tema susreta.

Grupa nadgleda sprovođenje plana Martija Ahtisarija i na njenom čelu je Piter Fejt, koji je imenovan od zemalja članica kao međunarodni civilni predstavnik na Kosovu. Fejt je i sprecijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG