Dostupni linkovi

Verovatna koalicija DPK i Alijanse novo Kosovo


Skidanje izbornih plakata, Priština, decembar 2010
Skidanje izbornih plakata, Priština, decembar 2010
Politički subjekti na Kosovu čekaju da CIK certifikuje rezultate sa parlamentarnih izbora od 12. decembra, kako bi i zvanično otpočeli sa pregovorima za buduću koaliciju koja će formirati Vladu.

Međutim, najverovatnija ali nezvanična opcija je da će buduću vladu činiti koalicija između Demokratske partije Kosova Hashima Thaqija, Alijanse novo Kosovo Behxheta Pacollija i politički subjekti iz redova manjinskih zajednica.

Tokom vikenda, Demokratska partija Kosova je poslala saopštenje da je lider ove partije, Thaqi održao sastanak sa Pacollijem, tokom kojeg je, kako se navodi, od strane oba subjekata izražena politička volja za formiranje buduće vlade.

Memli Krasniqi, član Predsedništva DPK-a, kaže da nakon certifikacije rezultata sa izbora, ova partija će ozvaničiti i finalizirati sve potrebne razgovore kako bi se formirala, kako je on rekao, efikasna i stabilna vlada, koja će za svoj program imati integraciju Kosova u euroatlanske strukture.

“DPK zajedno sa svojim partnerima ne samo da će imati potrebnu većinu, već će imati i stabilnu većinu sa najmanje 75 glasova u Skupštini Kosova. Što se tiče konkretnih detalja sporazuma sa našim partnerima, o tome ćemo odlučiti nakon certifikacije rezultata izbora”, kazao je Krasniqi.

On je naglasio da DPK neće odustati od pozicije premijera Kosova, i da oko toga neće biti kompromisa.

Alijansa traži mesto predsednika


Pozicija za predsednika Kosova biće jedan od zahteva Alijanse novo Kosovo tokom budućih koalicionih pregovora, kazala je Mimoza Kusari-Lila, iz ove alijanse.

Pristalice Alijanse za novo Kosovo
Ona je, međutim, naglasila da je sastanak Thaqija i Pacollija bio spontan, te da još uvek nema konkretnih razgovora o mogućoj koaliciji.

Buduća koalicija će zavisiti od toga koliko su partije spremne da ispune njihove zahteve, bilo da se radi o prvoj (DPK) ili drugoj partiji (DSK), kazala je ona.

“U ovom slučaju, ne dajemo prvenstvo prvoj ili drugoj partija. Ono što je važno jeste sprovođenje plana za ekonomsku stabilnost i da izvršne funkcije vrše profesionalni i odgovorni ljudi sa čistim rukama”, kazala je Kusari-Lila.

Što se partija iz manjinskih zajednica tiče, one su obično stupale u koaliciju sa pobednikom na izborima.

Slobodan Petrović
iz Srpske liberalne stranke, stranka koja je osvojila najveći broj glasova od srpskih političkih subjekata, još uvek nije zvanično rekao s kim će biti u koaliciji, ali se izjasnio da očekuje da bude deo vlade.
Ono što je sigurno o budućoj vladi je to da pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija neće biti u koaliciji sa onima koji su do sada bili na vlasti,


A ono što je sigurno o budućoj vladi je to da pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji je na izborima osvojio treće mesto, neće biti u koaliciji sa onima koji su do sada bili na vlasti, a to su DPK, DSK i ABK, kaže Glauk Konjufca iz ovog pokreta.

"Sa ovim partijama ne ulazimo u koaliciju i prema tome nećemo pregovarati sa njima. Smatramo da je i cilj manipulacija izbora bio da ovi politički akteri, koji su bili do sada na vlast, ostanu i dalje. Mi se suprostavljamo rezultatima ovih izbora”, kazao je Konjufca.

Konkretnije o tome ko će s kim u koaliciju znaće se nakon certifikacije izbornih rezultata i nakon 9. januara, za kada je zakazano ponavljanje izbora u pet opština na Kosovu gde su se 12. decembra desile brojne nepravilnosti.
XS
SM
MD
LG