Dostupni linkovi

Ponavljanje izbora odlaže formiranje vlasti na Kosovu


Priština, 16. decembar 2010
Priština, 16. decembar 2010
Na Kosovu će se ponoviti parlamentarni izbori u 21 izbornom centru u pet opština i to u Skenderaju, Drenasu, i Dečanima dok će se u Mališevu Lipljanu održati parcijelni izbori, odlučila je CIK nako što je Izborni panel za žalbe i predstavke razmotrio podnete žalbe političkih subjekata i ustanovio nepravilnosti tokom izborong procesa 12. decembra. Izbori u ovim opštinama biće održani 9. januara.

Politički subjekti na Kosovu različito ocenjuju odluku CIK-a nakon preporuka Panela za žalbe i predstavke da se na biračkim mestima u pet opština ponove izbori.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe pozdravio je ovu odluku, ali za Alijansu za budućnost Kosova i pokret Samoopredeljenje ova odluka je neprihvatljiva.

Predsednik DSK-a Mustafa izrazio je zadovoljstvo povodom odluke CIK-a, iako je prethodno zatražio da se izbori ponovo održe na celom Kosovu. U petak Mustafa je rekao da, pre nego što zauzme stav o izbornom procesu, sačekaće da se završi razmatranje žalbi i u Vrhovnom sudu.

“Zadovoljni smo odlukom CIK-a za tri opštine, ali imamo i primedbe za ostale koje će mo uputiti Vrhovnom Sudu u vezi sa pojedinim mestima gde je bilo opomena a koja se nisu uzela u obzir. Jedna od primedbi je opština Mališevo, gde imamo konkretnih tehničkih opomena, koje nisu bile rešene od strane CIK-a”
, rekao je Mustafa.

On je dodao da do 9. januara ima dovoljno vremena da se još jednom izbroje glasovi kako bi se rešile i dileme unutar političkih subjekata u vezi glasova koje su kandidati dobili za poslanike u Skupštini Kosova.

Novi izbori za celo Kosovo


Nezadovoljana sa svim procesom i odlukama CIK-a je Alijansa za budućnost Kosova. Šef izbornog štaba Blerim Kuci kaže da je procenat nepravilnosti i manipulacija toliko visok da je oštećen ceo izborni proces, te da se na celoj teritoriji zemlje moraju ponovo održati izbori.
Analitičari smatraju da će odgađanje formiranja vlasti uticati i na provođenje obaveza koje je Kosovo preuzelo na međunarodnoj sceni.


“Bazirajući se na revizorske izveštaje i istraživanja Centra za izbrojavanje i rezultate, koji pokazuju da je preko 25 posto izbornog procesa moglo biti manipulisano, i bazirajući se na našim informacijama, Alijansa za budućnost Kosova traži ponovno glasanje na celoj teritoriji Kosova”
, rekao je Kuci.

CIK je optužio i pokret Samoopredeljenje da postaje deo subjekata koji su manipulisali tokom izbora. Besnik Bislimi iz ovog pokreta kaže da Samoopredeljenje ima dokaze da krađa glasova nije bila prisutna u samo pet opština, već na celom Kosovu.

“CIK je bila institucija u funkciji Demokratske partije Kosova, umesto da je nezavisna institucija koja garantuje održavanje i integritet slobodnog izražavanja volje građana Kosova. Ovo je u potpunosti oštetilo demokratiju u Republici Kosovo”
, kazao je Bislimi.

Multidimenzionalna šteta


Jakup Krasniqi
Ponavljanje izbora u pet opština, odložiće formiranje kosovskih institucija kao i ostale procese koji su bili predviđeni.

V.d. predsednika Kosova Jakup Krasniqi kazao je da će konstituisanje institucija obaviti samo onda kada izborni proces bude prihvatljiv za sve.

“Sigurno je da ovaj proces šteti slici Republike Kosovo i pred nama je realnost kroz koju moramo da prođemo, ali zakonskim putem. Nedostaci koji su proizašli 12. decembra zadužuju nezavisne institucije da obave sve svoje dužnosti po zakonu. Realno gledano, bilo bi bolje da se konstituisanje Skupštine i ostalih institucija malo odloži, nego da politički subjekti nastave sa osporavanjem izbora”
, rekao je Krasniqi.

Sa druge strane, analitičar Driton Lajci kaže da, što se više bude kasnilo sa konstituisanjem institucija, to će više biti kontraproduktivno za Kosovo u mnogim pogledima.

“Biće dosta uticaja, naročito kada su u pitanju obaveze koje je Kosovo preuzelo na međunarodnoj sceni. Neće početi dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, Vlada neće moći da funkcionira sa svim svojim kapacitetima, tako da je šteta multidimenzionalna”
, rekao je Lajci.

Inače, Kosovo je od januara naredne godine prededavajuća zemlja CEFTE, Sporazuma o slobodnoj trgovini, čija je članica od 2007. godine, kada je sporazum potpisao šef UNMIK-a.

Iz kosovskog Ministarstva trgovinu se nadaju da neformiranje Vlade neće puno uticati na radove i plan za 2011. godinu, ukoliko se institucije formiraju u januaru 2011.
XS
SM
MD
LG