Dostupni linkovi

Sve spremno za izbore na Kosovu


Predizborni plakati u Prištini, decembar 2010
Predizborni plakati u Prištini, decembar 2010
U petak u ponoć na Kosovu je nastupila predizborna ćutnja koja je privela kraju desetodnevnu kampanju za vanredne parlamentarne izbore u nedelju, 12. decembra.

Iz Centralne Izborne Komisije se saznaje da je sve spremno za održavanje izbora, te da je ova komisija akreditovala više od 30.000 posmatrača iz političkih partija, međunarodnih i drugih organizacija koji će nadgledati izbore. Među njima su i posmatrači iz ambasada zemalja velike petorke ali i iz ostalih država.

CIK će u nedelju otvoriti oko 746 biračkih centara sa oko 2.280 biračkih mesta, dok će na severu zemlje funkcionisati 21 biračko mesto. Kosovska policija najavila je da će na severu zemlje angažovati oko 1.000 svojih pripadnika.

Na izborima se takmiči 29 političkih subjekata i građanskih inicijativa od kojih je sedam albanskih, osam srpskih, četiri bošnjačka, dva turska, a ostalo čine subjekti iz redova romske, crnogorske, aškalijske i goranske zajednice.

Predstavnici političkih subjekata su tokom kampanje uglavnom obećavali građanima bolji i prosperitetniji život, te borbu protiv negativnih pojava koje su prisutne na Kosovu.

Čelnik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi obećao je svojim biračima da pobeda DPK-a znači integraciju Kosova u EU i NATO.

Izborna kampanja stranke Hashima Thaqija u Mitrovici, decembar 2010
“Tražim vaš glas za mandat integracije Republike Kosova u NATO i EU. Siguran sam da ćemo to zajedno postići i da ćemo dobiti liberalizaciju viza unutar 15 meseci od januara sledeće godine”, rekao je Thaqi.

Sa druge strane, doskorašnji koalicioni partner DPK-a, Demokratski savez Kosova, nekada Fatmira Sejdiua a sada Ise Mustafe, zalaže se za odgovornu vladu, bez korupcije, koja će biti na usluzi građanima.

Predsednik DSK-a Isa Mustafa obećao je smanjenje administracije, manje ministarstava, budžetsku štednju, kao i zakonske, zdravstvene i obrazovne reforme.

“Uradićemo sve da se ova država dobro izgradi, da se Kosovo dobro vodi, kako bi ono predstavljalo dobru sliku na međunarodnoj sceni. Izgradićemo poštenu i radnu vladu koja će biti primer vladavine u regionu i Evropi”
, kazao je Mustafa.

Vratiti dostojanstvo


Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, kojoj se pripojila i lista Ibrahima Rugove, tražila je glas od građana kako bi se povratilo dostojanstvo koje se, kako kažu, izgubilo tokom protekle vlade.

Prvi potpredsednik Alijanse Blerim Shala kazao je da u demokratiji ne može postojati kompromis između dobrog i lošeg. On je rekao da se na Kosovu treba istrebiti kriminal, korupcija i loše upravljanje, obećavajući da je vlada pod upravom Alijanse za budućnost Kosova i Ramuša Haradinaja spremna za to.

“Vama, građanima Kosova, treba se vratiti nada da ćete živeti od vašeg rada, te da budete ponosni na svoju zemlju za koju ste se žrtvovali. Znamo šta očekujete od nas i znamo šta vam možemo ponuditi. Obećavamo da ćemo raditi pošteno za vas, za Kosovo”
, kazao je Shala.

I Alijansa novo Kosovo Behxheta Pacollija, koja na izborima izlazi u koaliciji sa nekoliko manjih partija, obećala je borbu protiv korupcije, te ekonomski porast i nova radna mesta. Za premijera zemlje iz ove partije nominovana je Mimoza Kusari-Lila.

“Ekonomski porast od sedam posto godišnje i 30.000 radnih mesta svake godine vladavine. Povećanje standarda obrazovanja, zdravstvenih usluga, kako ne bi uvek tražili lek van Kosova. Treba se sprovesti zdravstvena i socijalna zaštita za sve zaobravljene kategorije na Kosovu”
, obećala je Kusari-Lila tokom kampanje.

Poziv na ujedinjenje


Pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji po prvi put izlazi na izbore, zalaže se za ujedinjenje svih prostora gde žive Albanci, a pored toga, radiće i na iskorenjenju kriminala, korupcije, te i na zabrani uvoza robe iz Srbije. Kurti je tokom proteklih dana kritikovao sve dosadašnje vlade za loše upravljanje.

Predizborni plakati u Prištini, decembar 2010
“Suverenitet Kosova podrazumeva kontrolu prirodnih bogastava, kontrolu razvojnih kapaciteta, političko suvereno odlučivanje bez uplitanja sa strane, onih kojih nemaju glas naroda”, naglašavao je Kurti.

Čelnici drugog novog političkog subjekta na ovim izborima, Novi duh, tokom kampanje naglasili su da je teško socijalno stanje u zemlji rezultat prethodne vladavine.
Shpend Ahmeti iz ove partije kazao je da je ta vladavina dovela Kosovo u najbednije stanje, te da ovo nije država za koju su se generacije žrtvovale.

“Cilj Novog duha je da promeni ovo stanje, da izgradimo naše zajedničko Kosovo”
, rekao je Ahmeti.

Na predstojećim izborima takmiči se osam srpskih političkih subjekata. I pored toga što se Beograd oglasio da na Kosovu nisu stvoreni uslovi za učešće Srba na kosovskim izborima, predstavnici ovih subjekata kažu da je njihovo učešće u interesu samih Srba na Kosovu.

Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova takmiči se 1.265 kandidata, a od 120 mesta deset su rezervisana za kandidate koji zastupaju srpsku zajednicu, a deset kandidatima ostalih zajednica.

Srpski i kandidati drugih zajednica mogu osvojiti i više mesta, u zavisnosti od procenta glasova koje dobiju na izborima.
XS
SM
MD
LG